Odgovornost do živali

Na območju Šmartna ob Paki, pretežno podeželske občine, se vsako leto soočajo s težavami, ki so posledica neodgovornega ravnanja lastnikov malih živali, predvsem mačk.

Ker številni lastniki mačk ne poskrbijo pravočasno za njihovo sterilizacijo ali kastracijo, se pogosto dogaja, da neželene mačje mladiče enostavno zavržejo. Poleg tega da zaradi takšnega neodgovornega in brezčutnega ravnanja živali trpijo, prostoživeče mačke postanejo moralno in finančno breme skupnosti, pa tudi potencialna nevarnost za širjenje različnih bolezni.

Občina Šmartno ob Paki zato vse lastnike mačk in tudi psov, ki se ne nameravajo ukvarjati z mladiči ter jim zagotoviti odgovornih skrbnikov, poziva, naj se odločijo za poseg, s katerim bodo preprečili razplod. Ker pri steriliziranih in kastriranih živalih ne prihaja do gonitve, se izognemo neželenemu spremenjenemu obnašanju živali, poleg tega pa imata posega še druge pozitivne učinke, saj v veliki meri zmanjšata možnosti za poškodbe in zdravstvene težave.

Občina Šmartno ob Paki sicer vsako leto v proračunu nameni nekaj sredstev tudi skrbi za prostoživeče in zanemarjene živali, seveda pa si v upravi želijo, da bi bilo primerov, ko je potrebna pomoč lokalne skupnosti, čim manj, in bi lahko sredstva namesto za storitve veterinarske službe in zavetišč namenili za projekte, ki izboljšujejo kakovost bivanja v kraju, ter za storitve za občanke in občane.