Obiski psiholoških svetovalnic v porastu

V Velenju je januarja začela delovati psihološka svetovalnica za mladostnike, ki doživljajo čustveno stisko. Prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja na NIJZ poudari, da je bila svetovalnica vzpostavljena kot del širše mreže svetovalnic za odrasle, z namenom podpore mladim v obdobju odraščanja ter šolskih obveznosti. Zaenkrat je na voljo pet ur svetovanja na mesec, saj se soočajo s pomanjkanjem usposobljenih svetovalcev. Naslednji termin je 6. marec, na prva dva so bili prijavljeni štirje mladostniki, po Sloveniji pa trenutno deluje osem svetovalnic.

Kdaj so čustvene stiske mladostnikov največje?

»Pomembno je prepoznati, da se potreba po svetovanju mladostnikom pojavlja predvsem na sredi in proti koncu šolskega leta, ko se obremenitve povečajo. Mladi se pogosto soočajo s stiskami, ki jih sami ne znajo obvladovati, zato potrebujejo ob premagovanju težav podporo. Svetovalnice za mladostnike nudijo ravno to ‒ prostor, v katerem se lahko mladi počutijo razumljene in podprte,« pojasni prim. Konec Juričičeva in doda, da so težave, s katerimi se mladostniki soočajo, raznolike, od težav v medosebnih odnosih, tesnobe in paničnih napadov do pomanjkanja motivacije za šolo in druge aktivnosti v življenju. Občutki osamljenosti, brezvoljnosti in pomanjkanje zaupanja vase so pogosti in lahko močno vplivajo na duševno počutje mladih.

Soočajo se s pomanjkanjem svetovalcev

»V preteklem letu smo razpisali izobraževanje, namenjeno usposabljanju svetovalcev, na katerega se je prijavilo več posameznikov, ki se še niso odločili za izvajanje svetovanja. Da bi zadostili potrebam po podpori mladostnikom, trenutno v Velenju sodelujemo s svetovalko, ki prihaja iz Ljubljane.