Novi standardi za slušne aparate

Po večletnem prizadevanju Zveze gluhih in naglušnih Slovenije in odbora naglušnih pri zvezi ter društev je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) določil nov višji standard za slušne aparate (SA). V naslednjem zapisu vas na kratko seznanjamo z glavnimi novostmi in pravicami.

S 1. novembrom 2023 se je cenovni standard povišal s slabih 300 evrov za zaušesni in 315 evrov za v ušesni aparat na enotnih 450 evrov za odrasle zavarovane osebe. Za otroke in mladostnike do 20. leta starosti ZZZS predlaga enotni cenovni standard v višini 850 evrov namesto sedanjih dveh, 673 za zaušesni in 656 za v ušesni SA. To je prva največja novost glede cenovnega standarda ki se je dvignil, kar pomeni, da za standardne SA ni potrebno doplačati in gre v breme ZZZS nekaj več denarja.

Tehnične lastnosti, ki so sedaj prvič določene za slušne aparate

Za odrasle morajo SA vsebovati najmanj šest kanalov poleg tega pa še:

  • sistem za izboljšanje razumljivosti zvoka, posebej govora,
  • sistem za zmanjševanje vpliva hrupa v različnih hrupnih okoljih,
  • sistem za preprečevanje povratnega akustičnega vpliva (piskanje),
  • funkcionalnost, ki omogoča nastavitev usmerjenost mikrofona glede na slušno situacijo,
  • možnost, da uporabnik uravnava osnovne nastavitve SA (glasnost, izbira programov),
  • telefonsko tuljavo (slušno zanko T) ali drug način povezljivosti, razen v ušesnem SA, če ni izvedljivo.

Digitalni S , namenjen naglušnim osebam do 20. leta starosti, pa mora poleg zgoraj navedenih funkcij vsebovati še:

  • deset ali več slušnih kanalov ali drugo tehnologijo, ki omogoča enako funkcionalnost,
  • bluetooth ali novejšo tehnologijo povezljivosti direktno ali preko vmesnika
  • frekvenčno kompresijo ali stiskanje frekvenčnega pasu na nižje frekvence za boljše razumevanje, ki imajo izgubo sluha na visokih frekvencah
  • samodejno prilagajanje poslušanja v okolju.

V cenovni standard je poleg vrednosti SA vključeno po izteku garancije in sicer do polovice vrednosti SA tudi popravilo. Garancijska doba SA je dve leti. ZZZS popravilo krije, če je do okvare prišlo zaradi ušesnega masla, potenja ali vnetja. Prav tako krije popravilo mikrofona, zvočnika, oziroma slušalke, pri SA z zvočnikom v ušesu tudi plastično cev z žičko, potenciometer, telefonsko tuljavo ali drug način povezljivosti in ojačevalnik. Ne krije pa stroškov popravil, če zavarovana oseba ni ravnala v skladu z navodili, ki jih je dobila v pisni obliki ob prevzemu SA od dobavitelja.

To so glavne novosti pravic oseb, ki uporabljate SA .

Če želite še več informacij pa se oglasite v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje, kjer lahko dobite vse vrste informacij v zvezi z zakonodajo, pravicami za vse osebe z okvaro sluha.