Nova kulturna ambasadorka Velenja je Urška Stropnik Šonc

Na osrednji velenjski proslavi na predvečer dneva kulture je bila slavnostna govornica direktorica Muzeja Velenje Tanja Verboten, program pa so s plesom, pesmijo in recitacijami pripravili učenci in učitelji Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. Razglasili so tudi letošnjega ambasadorja kulture – ta častni naslov je za leto 2023 prejela pedagoginja in ilustratorka Urška Stropnik Šonc.

Tanja Verboten je v svojem govoru dejala, da je kultura izjemno širok in raznolik pojem in z njo se srečujemo na vsakem koraku. Kultura nas bogati, vključuje in izpopolnjuje. Poudarila je pomen ohranjanja in spoštovanja kulturne dediščine, ki nam lahko tudi v sodobnih časih daje nauke za boljše življenje. »Zgodbe in spomini so tisti, ki nam omogočajo razumevanje naše preteklosti, nas seznanjajo z načinom življenja nekoč in nam nudijo tudi priložnosti za razmišljanje o prihodnosti in o tem, kako znanja in vedenja naših prednikov ohranjati.«

Ambasadorka kulture za leto 2023 Urška Stropnik Šonc je bila ob podelitvi naziva počaščena in, kot je dejala, trikrat vesela: »Prvič, ker je to nagrada domačinov. Da si priznan v domačem okolju, ni vedno dano vsem. Drugič, da sem nagrado dobila, ko sem v vrhunski kondiciji, fizični, psihični in ustvarjalni, in to mi daje nov polet in samozavest. In tretjič, ker sem ženska – namreč ni samoumevno, da lahko ženske s polnim delovnim časom ustvarjamo kot umetnice. Še sto let nazaj to ni bilo mogoče.«

Lepša svet otrokom in odraslim

Velenjčanka Urška Stropnik Šonc je vidnejša sodobna slovenska ilustratorka, znana predvsem po številnih likovnih stvaritvah za otroke. V 25 letih delovanja je v svojem prepoznavnem slogu ilustrirala več kot 80 knjižnih del, sodelovala na več kot 20 samostojnih in več 10 skupinskih razstavah ter se trikrat udeležila slovenskega bienala ilustracije.

Po izobrazbi profesorica likovne umetnosti, je svojo poklicno pot je začela kot učiteljica, a se je kmalu podala na samostojno ilustratorsko pot, na kateri je s svojimi ilustracijami, ki znajo dotakniti iskrivega otroškega sveta in se močno vtisniti v spomin, obogatila številne otroške slikanice, učbenike in knjige. Redno sodeluje tudi s slovenskim revijalnim tiskom za otroke in z otroško oddajo Studio Kriškraš na RTV Slovenija, za katero že 8 let izdeluje ilustracije, tokrat pa sta za oddajo po njenih predlogah narejeni še lutki BU in BA. Vodi tudi likovne delavnice za osnovnošolce.

Verjamem, da je njen slog marsikomu zelo prepoznaven. Njena dela prežeta z barvitostjo, toplino in humorjem pa kaj hitro zapeljejo vsakogar, ki jih občuduje. Odlikujejo jih sposobnost vživetja v otroški svet in domišljijo, sproščeno in hkrati poglobljeno obravnava vsebine ter ima dober smisel za detajle.

V letu 2023 je izvedla mnogo projektov, ki so zaznamovali njeno delo, med bolj izpostavljenimi je zagotovo sodelovanje na knjižnem sejmu v Frankfurtu s slikanicami o Levu Rogiju, ki so bile prevedene in izdane v več jezikih. Zelo aktivna je bila tudi v Šaleški dolini, kjer je izvedla dve samostojni likovni razstavi – v Galeriji Šoštanj in v Galeriji Velenje. Lani je bila razglašena tudi za ime meseca januarja po izboru bralcev časopisa Naš čas.

Živahne in barvite poslikave Urške Stropnik Šonc krasijo tudi zunanjo podobo in notranjost Zdravstvenega doma Velenje ter Pikin bazen s čolnički na Pikinem otroškem igrišču. Lani so krasile tudi celostno podobo 34. Pikinega festivala.