Neurje z vetrolomom v Občini Šoštanj poškodovalo več objektov, parke in igrišča

V torek in sredo sta bili v Šoštanju dve sicer zelo kratki nevihti, ki pa sta za sabo pustili veliko škodo. Prvi dan je pihal izjemno močan veter, s sunki preko 100 km/h, drugi dan pa so več težav povzročili nalivi. Močan dež s točo je težave in škodo na vrtninah povzročil tudi v četrtek zvečer.

Kot je večkrat poudaril župan Boris Goličnik, smo veseli, da med neurjem ni bil nihče poškodovan. Materialna škoda pa je velika, predvsem v gozdovih, saj je podrlo ogromno dreves, odkrilo je precej hiš, poplavljenih je bilo kar nekaj objektov, med drugim garderobe šolske telovadnice, Vila Mayer, vila Lučka in gospodarski obrat Rednak …
Veliko škode je povzročil vetrolom v Kajuhovem parku ter na otroškem in športnem igrišču Tresimir. Zaradi podrtega drevja je bila zaprta kolesarska pot proti Velenju. Obe igrišči zaradi varnosti ostajati zaprti. Ogromno škode je vetrolom povzročil v parku dvorca Gutenbuchel, kulturnem spomeniku državnega pomena, kjer je bila med drugim uničena tudi najstarejša slovenska magnolija. Veliko škode je veter povzročil v gozdovih, kjer se lastniki po polomljenem drevju bojijo še napadov lubadarjev. Močno deževje je zalilo ceste in travnike, močno so narasli tudi vodotoki.

Gasilci so bili od torka zvečer, ko so prejeli prvi poziv, ves čas na terenu: zagotavljali so prevoznost cest, odstranjevali drevje, s folijo prekrivali strehe … Poleg njih so bili na terenu tudi občinski koncesionarji, pri čiščenju mesta so sodelovali tudi dijaki in študentje na počitniškem delu. Nekaj časa je bilo veliko gospodinjstev v občini brez elektrike, zato so bili ves čas na terenu tudi delavci Elektra Celje, ki so sproti odpravljali okvare.

Skupno je bilo v občini Šoštanj v zadnjih dneh blizu 150 intervencij, v katerih je sodelovalo več kot 200 gasilcev. Aktivirana so bila vsa štiri prostovoljna gasilska društva v občini Šoštanj: Šoštanj-mesto, Topolšica, Lokovica in Gaberke.
Skupaj z županom Borisom Goličnikom, podžupanom Borisom Lambizerjem, poveljnikom Civilne zaščite Petrom Radojo in poveljnikom občinskega gasilskega poveljstva Klemnom Mežnarjem si je stanje na terenu ogledal tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Šoštanj so obiskali tudi predstavniki civilne zaščite in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved s sodelavci. Državni sekretar Medved je med drugim dejal, da je kljub nesreči vesel, da sliši, da v Šoštanju vse službe dobro delujejo in sodelujejo. S takšnim delovanjem lahko premagamo vsako nesrečo in spet se je izkazalo, da imamo v Sloveniji dobro vzpostavljen sistem zaščite in reševanja. Povedal je še, da bo država priskočila lokalnim skupnostim na pomoč z intervencijskimi sredstvi za odpravo posledic neurja. Ob tem je poudaril, da bodo odreagirali hitro, da bodo lahko intervencijska sredstva izplačana čimprej.

Župan Boris Goličnik je ves čas prisoten na terenu in tudi pomaga pri intervencijah. Gasilcem se je večkrat zahvalil z ves trud in opravljeno delo v zadnjih dneh.