Neurja povzročajo škodo in nevšečnosti po vsej občini

Velenje – Neurja z močnimi sunki vetra so v zadnjih dveh tednih povzročila veliko nevšečnosti in škode tudi v MO Velenje. Močan veter je poškodoval strehe objektov, zaradi zrušenih električnih drogov je bila v mnogih naseljih motena dobava električne energije. Pri odpravljanju posledic neurja je sodelovalo več kot 100 gasilcev, predstavnikov civilne zaščite, koncesionarja za vzdrževanje mestnih zelenic in pogodbena podjetja civilne zaščite. Trenutno ocenjena škoda na infrastrukturi znaša okoli 148 tisoč evrov, intervencijski stroški pa okrog 40 tisoč evrov.

Komunalno podjetje Velenje, ki je upravljalec garažnih hiš v MO Velenje, predlaga občanom, ki želijo avtomobile obvarovati pred posledicami nevihte, naj parkirajo v garažnih hišah. V primeru toče in neurja so za parkiranje na razpolago vse štiri garažne hiše na območju Velenja, in sicer garažna hiša Zdravstveni dom, Mercator, Avtobusna postaja in Gorica.

Pestro vremensko dogajanje je povzročilo vetrolom, ki je poškodoval in podiral drevesa. Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v MO Velenje, ki je odgovorna za javne površine, ocenjuje nastalo škodo in na terenu koordinira delo ekip, ki odstranjujejo podrta drevesa in odvažajo drevnino. Na terenu si je posledice neurij ogledal tudi gozdar.
Komisija prednostno obravnava potencialno nevarne situacije, kot so prevrnjena drevesa na peš poteh in cestah ter mesta, kjer obstaja možnost, da poškodovani deli dreves padejo na tla in poškoduje mimoidoče. Občanke in občane prosijo, da o morebitnih razpokah v tleh, posedanju in zdrsu zemljin obveščajo pristojne, saj ti pojavi na površini lahko kažejo na popuščanje sidranja dreves v tla.

Zaradi zagotavljanja varnosti so v sredo, 19. julija, v bližini bloka na Kersnikovi cesti 17 morali odstraniti zdravo platano, saj so razpoke v tleh nakazovale na popuščanje sidranja in stabilnosti drevesa ter na možnost prevrnitve drevesa.