Nebo bo razsvetlila prva od dveh avgustovskih superlun

Nazadnje sta se dve superluni v istem mesecu pojavili pred petimi leti. V avgustu bo superluna nebo razsvetlila kar dvakrat. Prva bo zasijala v torek, 1. avgusta, a verjetno bodo morali navdušenci v Sloveniji na spremljanje redkega astronomskega pojava počakati na 31. avgust, saj so v torek napovedane nevihte.

Letošnji avgust bo poseben čas za ljubitelje astronomije, saj bo postregel z redkim pojavom dveh superlun. Z modro luno se sicer označuje druga polna luna v istem koledarskem mesecu in se običajno pojavlja na vsaki dve leti in osem mesecev.

Nazadnje sta se dve superluni v istem mesecu pojavili pred petimi leti, naslednjič pa se bo to ponovilo šele leta 2037. Superluna nastane, ko je Luna v svoji orbiti najbliže Zemlji, zaradi česar je videti za 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša. V tej točki med kroženjem okoli Zemlje je Luna oddaljena okoli 357.000 kilometrov. V najbolj oddaljeni točki orbite je Luna od Zemlje oddaljena slabih 406.000 kilometrov.

Poletne noči brez oblakov bi na severni polobli lahko ponudile najboljše možnosti za spremljanje tega redkega astronomskega pojava. Kot so za britanski Sky News dejali iz muzeja v Greenwichu, je superluna odlična priložnost, da z manjšim teleskopom ali celo daljnogledom navdušenci podrobno opazujejo Lunino površino. Luna bo na pogled posebej velika tik ob svojem vzhodu oz. tik pred zahodom. Po besedah Nase bosta torek na nebu vidna tudi Merkur in Mars.