Nasilje je nesprejemljivo

Verjetno se nemalo kdo spomni januarskega incidenta v urgentnem centru SB Celje, ko sta bila napadena in poškodovana dva zaposlena, ki sta, med drugim, utrpela lažje poškodbe roke, zlomljen nos in miokardni infarkt. Pretresljivemu dogodku je takoj sledila okrepitev varnostnega sistema in sprejetje izboljšav za zagotavljanje varnosti tako delavcev kot pacientov.
Skoraj pol leta po napadu iz SB Celje poročajo, da so kljub sprejetim ukrepom in hvalevrednemu delu varnostne službe v tem obdobju zabeležili kar 21 podobnih incidentov, verbalnih in fizičnih, kar je 10 več kot v istem obdobju lani. Preteklo soboto, 22. julija, je pacient na Kardiološkem oddelku z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju. Ob prihodu varnostne službe sta varnostnika pacientu odvzela nož ter ga s pomočjo zdravstvenega osebja tudi umirila in preprečila nadaljnje fizično nasilje.
»Lahko je razumeti tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnih koli problemov. Vsakodnevno izboljšujemo komunikacijo na vseh področjih ter delamo vse v svoji moči, da pacientom zagotovimo čim bolj kakovostno zdravljenje. Zato hvala osebju Splošne bolnišnice Celje, da kljub stresnim situacijam skrbno in vestno opravljate svoje delo, pacientom pa, ker nam še naprej zaupate,« sporočajo iz bolnišnice.
Nasilje v zdravstvenih ustanovah ni sprejemljivo ter v strah in negotovost spravlja tako zdravstveno osebje kot tudi ostale paciente, ki so priča takim dogodkom.