Naj jesenske šolske počitnice spremlja previdnost na cestah

V naslednjih dneh lahko pričakujemo močno povečano gostoto prometa, saj se pričenjajo jesenske šolske počitnice, vreme pa povzroča številne nevšečnosti na cestah. Povečan bo tranzitni promet, nadaljujejo se tudi dela na cesti, opozarja Agencija za varnost prometa. Vzdržujte primerno varnostno razdaljo, hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren! Na cestah ob lepšem vremenu pričakujemo več pešcev, kolesarjev, voznikov e-skirojev, mopedistov in motoristov. Nanje naj bodo vozniki še posebej pozorni. Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. Dan se krajša, kar bo posebej očitno že to nedeljo. Ure bomo 29. oktobra 2023 ob 3.00 premaknili za 1 uro nazaj, na 2.00. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču. Pred odhodom na pot preverite razmere na cestah!

Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:

  • Roke na volanu.
  • Pogled na cesti.
  • Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri.
Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Želimo vam srečno in varno udeležbo v prometu, šolarjem pa vesele jesenske počitnice!