Na področju ljubiteljske kulture podiramo rekorde

Foto: Ksenija Mikor

Uradno ta konec tedna, s prvo prireditvijo pa že minuli torek, so se začeli letošnji Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki jih v Šaleški dolini organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Velenje. Vodja izpostave Nina Mavec Krenker med 19. majem in 18. junijem vabi na več kot 20 dogodkov vse ljubitelje kulture, saj v tem času želijo predstaviti številne ustvarjalce ljubiteljske kulture in s tem prikazati, kako množična je ta dejavnost.

»Na tem področju podiramo rekorde. Prireditev je veliko, občinstvo je zvesto in se rado udeležuje dogodkov – od koncertov in plesnih prireditev do gledaliških predstav, razstav in predstavitev literarnih del. To je dejavnost, ki jo moramo podpirati, kajti ljudje, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, v to vložijo ure in ure vaj in to počno v svojem prostem času,« vabi Nina Mavec Krenker.

Zbori, plesalci, literati …
Teden ljubiteljske kulture se je v Šaleški dolini začel v torek z območnim srečanjem pevskih zborov Vrtca Velenje Prišla je pomlad. Danes se dopoldne in zvečer odvija regijska revija plesnih skupin Celjske in Koroške regije. »To je naša redna prireditev, gre za piramido JSKD, ko z območnih srečanj selektorica, letos je to bila Andreja Kopač, izbere najboljše skupine. 30 koreografij je izbrala in v Domu kulture danes nastopa več kot 500 mladih plesalcev. Celjska in Koroška regija sta zelo močni na področju plesa, na tej prireditvi pa se predstavijo koreografije z rdečo nitjo, dramaturgijo, ne glede na tehniko plesa,« opiše dogodek Mavec Krenkerjeva.

Slavnostno odprtje TLK bo jutri, 19. maja, v Kulturnem domu v Šoštanju. Ob tej priložnosti bodo podelili jubilejna priznanja OI Velenje in priznanja Sveta OI Velenje zaslužnim posameznikom in skupinam, ki so v letu 2022 izstopali na tem področju. V soboto bo v cerkvi sv. Mihaela v Šoštanju revija malih vokalnih skupin – to pa je še eno področje, na katerem Šaleška dolina izstopa, pravi Nina Mavec Krenker. Prvi teden TLK bo v nedeljo v Domu kulture sklenilo regijsko srečanje folklornih, pevskih in inštrumentalnih skupin manjšinskih etničnih skupin in manjšin z naslovom Hajd u kolo. »To je srečanje, ki izstopa po kakovosti in atraktivnosti, kajti teh skupin v našem okolju ne vidimo tako pogosto. Med številnimi dogodki naj napovem še odprtje območne razstave likovnih del Polnost praznine 24. maja. Dela bodo izbrana za državno razstavo v letu 2024. 6. junija pa bomo izdali Zbornik osnovnošolskih literarnih del, ki so prispela na naš natečaj,« sklene Nina Mavec Krenker.