Na območju velenjskega zavoda za zaposlovanje petodstotna brezposelnost

Na območju velenjske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva Šaleško dolino in Koroško, je konec leta stopnja brezposelnosti znašala pet odstotkov, kar je malenkost nad povprečjem države in 0,6 odstotne točke manj kot leto pred tem. Konec februarja je bilo registriranih 3119 brezposelnih, kar je dobra desetina manj kot v enakem obdobju lani.

Na omenjenem območju je bilo konec lanskega leta po podatkih statističnega urada 52.113 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 154 oziroma 0,3 odstotka manj kot decembra 2022. Kot je ob robu današnjega zaposlitvenega sejma v Velenju povedala direktorica območne službe Blanka Pečnik Črnko, se je samo v primerjavi s prejšnjim mesecem registrirana brezposelnost znižala za 200 oseb oziroma za šest odstotkov. Sicer pa je konec februarja povprečni čas brezposelnosti znašal dobrih 21 mesecev oziroma skoraj štiri mesece manj kot na ravni Slovenije. Delodajalci so sporočili 8112 prostih delovnih mest, v prvih dveh mesecih letos pa 1557.

Največ povpraševanja je po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, sestavljavcih električne in elektronske opreme, rudarjih, na področju zdravstvene nege, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, pa tudi delavcih v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter po natakarjih.

V prvih dveh mesecih letos se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1074 oseb, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med njimi je bila skoraj polovica takih, ki jim je izteklo delovno razmerje za določen čas, 343 delavcev je bilo opredeljenih kot presežek, nekaj pa je bilo tudi iskalcev prve zaposlitve in pet delavcev, ki so delo izgubili zaradi stečaja oziroma likvidacije podjetja.

Velenjska služba zavoda je sicer danes gostila zaposlitveni sejem, namenjen brezposelnim osebam in iskalcem zaposlitve ter vsem zainteresiranim, ki iščejo nove zaposlitvene priložnosti.

Na dogodku je sodelovalo 18 delodajalcev iz predelovalnih dejavnosti, energetike in gradbeništva, Slovenska vojska ter policija, ki so predstavili paleto svojih dejavnosti in delovnih priložnosti na trgu dela. Po besedah direktorice so prav v teh dejavnostih lani imeli zelo veliko objavljenih prostih delovnih mest, ki pa so jih uspeli le delno pokriti.

Obiskovalci so se imeli priložnost z delodajalci neposredno pogovoriti in navezati stike z njimi, preveriti prosta delovna mesta ter zaposlitvene možnosti. O svoji karieri so se lahko posvetovali z izkušenimi svetovalci Zavoda RS za zaposlovanje in EURES svetovalci.