Na Ljubnem evakuacija delavcev v industrijski coni

Na Ljubnem je Savinja že izjemno visoka. Oglasili so se tudi alarmi za splošno nevarnost. O stanju na Ljubnem smo se pogovarjali s Paulom Orešnikom, članom Civilne zaščite.

»Prebudili smo se v deževno jutro. Najprej smo imeli težave z Ljubnico, Savinja se je v zelo kratkem času zelo dvignila, čakamo razlitje na določenih mestih. Poklicali smo bagerje, da so zaščitili brežino. Ob 10. uri so bili evakuirani delavci iz industrijske cone, glede na to, da še dežuje, naš čaka naporen dan«, pravi član Civilne zaščite Paul Orešnik, ki dodaja, da takšna količina dežja kot v preteklosti zaenkrat na srečo še ni padla, a so brežine otokov še niso urejene, gladina vode je visoka in v dolino prinaša ves material, bojijo pa se tudi vetroloma.

Ekipe na Ljubnem so v pripravljenosti

»Štab civilne zaščite se je formiral že včeraj popoldan, kjer smo imeli preventivno sestanek. S poveljstvom gasilskih enot in občine Ljubno. Razdelile so se naloge. Celo noč smo opazovali vodotok vode. Bili smo v navezi z Lučami, če bi se morda sprožil kakšen plaz. Izdan je bil tudi odlok, da so se vsi avtomobili iz industrijske cone že sinoči odstranili.«

Alarm za splošno nevarnost

»Gasilci so alarmirali za splošno nevarnost, da so ljudje v pripravljenosti. Zaenkrat evakuacij ljudi še ni, stanje še ni tako kritično, če bo potrebo pa bomo evakuirali. Je pa v pripravljenosti šola, gasilski dom in gasilski dom v Okonini, v kolikor bi bile evakuacije potrebne«, še pravi Orešnik.