Muzejski odmevi, predavanje dr. Aleksandre Gačić Belej, Klepet pod Pustim gradom in literarni dogodek ob dnevu reformacije

Včeraj, 23. oktobra, je Muzej Velenje objavil novo epizodo Muzejskih odmevov. V oktobrski epizodi muzejskega podkasta so predstavili medmuzejsko razstavo Igre moje mladosti, ki je na ogled na Velenjskem gradu. Alma Javornik se je pogovarjala s kustosom pedagogom Goriškega muzeja Davidom Kožuhom, idejnim avtorjem razstave in soavtoricama razstave Tino Poljšak (Notranjski muzej Postojna) in Tjašo Miklavčič (Pokrajinski muzej Koper). Sogovorniki so predstavili razstavo, ki je leta 2016  nastala v Goriškem muzeju, kasneje pa je potovala in bila dopolnjena v Notranjskem muzeju Postojna, Pokrajinskem muzeju Koper, Muzejih Radovljiške občine, do jeseni leta 2024 pa bo na ogled v muzeju na Velenjskem gradu. Na razstavi so predstavljene številne igre in igrače, s katerimi so se v prejšnjem stoletju igrale različne generacije otrok.

Danes, 24. oktobra, ob 18. uri pa Muzej Velenje vabi na Velenjski grad na predavanje z naslovom »Visoki obiski v Velenju v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja«. Predavala bo zgodovinarka dr. Aleksandra Gačić Belej. Dogodek velenjski muzealci pripravljajo v sodelovanju s Šaleški muzejskim in zgodovinskim društvom.

V četrtek, 26. oktobra, ob 18. uri velenjski muzealci vabijo v Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanj na Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost klepeta Stojan Špegel, pogovorni večer bo vodil kustos Muzeja usnjarstva na Slovenskem Jernej Hozjan.

V petek, 27. oktobra, ob 17. uri pa pripravlja Šaleško literarno društvo Hotenja  na Velenjski grad prireditev ob državnemu prazniku dnevu reformacije literarni dogodek z naslovom Govorite za nami teh malo besed.