Mojca Križ, svetovna prvakinja v smučanju po starem

V Leogangu v Avstriji se je od 12. do 15. januarja odvijalo 10. jubilejno svetovno prvenstvo v smučanju po starem, ki ga je organiziral tamkajšnji »SK Leogang Anno 1900«. Slovenijo sta zastopala Športno društvo – Sekcija smučanje po starem Juršinci in Gornjesavinjski smučarski klub Mozirje »Veseli Savinjčani«.
Tekmovanje je potekalo v treh disciplinah – v starodobni smučarski opremi v smuku, slalomu in kombinaciji – ter v treh kategorijah: Smučarji pionirji (smuči brez robnikov), kategorija Kandahar (vezi kandahar, lesene smuči z robniki) in retro (smuči do leta 1970, smučarski čevlji z zaponko).

Petkovi otvoritvi z zanimivim programom in igrami je sledil smuk na 2,5 km dolgi progi, v nedeljo pa še slalom. Po besedah obeh predstavnikov slovenskih klubov Toneta Lajha in Mojce Križ je bilo tekmovanje velik mednarodni spektakel, ki se je odvil v odličnih razmerah in zares posebnem vzdušju, kot se za tako edinstveno srečanje spodobi.
V smuku sta dosegla vrhunska rezultata Danijel Stropnik, 2. mesto kategorija Retro, in Mojca Križ, 1. mesto v kategoriji Kandahar, oba GSK Mozirje – Veseli Savinjčani. V kategoriji Skipionire je bil Peter Ciglar drugi in Tone Lajh četrti, oba člana ŠD Juršinci. Mojca Križ je v slalomu v kategoriji Kandahar osvojila še 2. mesto ter v kombinaciji Kandahar 1. mesto in tako postala tudi svetovna prvakinja za leto 2024. Dani Stropnik pa je privozil v slalomu in v kombinaciji Retro dve drugi mesti in s tem kar tri srebrne medalje. Uspešni v slalomu in kombinaciji so bili tudi tekmovalci ŠD Juršinci: Peter Ciglar s kar tremi srebrnimi medaljami, Tone Lajh s tremi četrtimi mesti in Marija Ciglar s šestim mestom v svojih kategorijah.

To so za obe društvi smučanja po starem pomembni dosežki, prav gotovo pa so spodbudni in opazni v mednarodni konkurenci, saj se je na prizorišču vse tri dni ponosno bleščala tudi slovenska zastava, ob razglasitvi svetovne prvakinje Križeve pa je mogočno odmevala tudi slovenska himna.