Moč za duševno zdravje je v nas

Velenje, 23. februarja – V sejni dvorani MO Velenje je potekal 33. Medobčinski otroški parlament, na katerem so osnovnošolci spregovorili o duševnem zdravju otrok in mladih. Lani so jo mladi parlamentarci izmed šestih ponujenih tem izbrali na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru v Ljubljani. To je bil prvi parlament po dveh letih, ki je potekal v živo, vmes so Otroški parlamenti potekali po spletu.
Na 33. medobčinskem Otroškem parlamentu, ki ga je pripravila Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, so sodelovali predstavniki sedmih osnovnih šol iz MO Velenje ter po ena iz Občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. Vsako šolo je zastopalo osem mladih parlamentarcev in parlamentark, skupaj torej 72.
Na vseh šolah so do medobčinskega parlamenta že opravili šolske parlamente, na katerih so oblikovali sklepe in predloge, ki jih imajo mladi na letošnjo temo, ki ni lahka. »Da bodo mladi izbrali to tematiko, so že vnaprej vedeli naši svetovalci na TOM-telefonu za otroke in mladostnike, saj so že med korono zaznali njihove stiske in ugotavljali, da se je njihovo duševno zdravje poslabšalo. Pridružile so se nove stiske, marsikateri otrok je v času zaprtja države spoznal, da se njegovi starši ne razumejo tako dobro, kot se je zdelo prej, preizkušnja je bila, da so toliko časa preživeli skupaj. Otroke izjemno prizadenejo ločitve staršev, čutijo se krive. Na drugi strani sta jih delo od doma in ponovna vrnitev v šolo polenila, to sami priznajo,« je povedala Bojana Špegel, sekretarka MZPM.

Več v aktualni številki Našega časa.