Mesto, ki so mu rekli čudež

Velenje, 19. septembra – Muzej Velenje je objavil septembrsko epizodo muzejskih odmevov z naslovom Mesto, ki so mu rekli čudež. Tokratna poddaja je posvečena prazniku Mestne občine Velenje. Avtorica Alma Javornik je gostila kustosa Muzeja Velenje, muzejskega svetovalca Vinka Mihelaka. Spregovoril je o stalni razstavi z naslovom Mesto, ki so mu rekli čudež, ki predstavlja nastajanje sodobnega mesta Velenja.
Razstava Mesto, ki so mu rekli čudež, zajema čas med letoma 1945 in 1960, ko je Velenje začelo dobivati novo podobo. Iz majhnega, podeželskega trga pod Velenjskim gradom je nastalo sodobno, urejeno, moderno mesto, t. i. „socialistični čudež“. To je bil čas udarniškega, prostovoljnega dela in tudi silovitega razmaha velenjskega premogovnika, ki je pomenil osnovo za razvoj Velenja. Razstava predstavlja Šaleško dolino oz. njen vzhodni del v njenem brez dvoma najburnejšem zgodovinskem obdobju. V dveh desetletjih po drugi svetovni vojni je iz majhnega trga Velenje, ki je še leta 1948 štel le borih 1.121 prebivalcev, zraslo eno največjih slovenskih družbenih, gospodarskih in kulturnih središč – mesto Velenje.
Glavni vzvod takšnega silovitega razvoja po drugi svetovni vojni je bil velenjski premogovnik, ki je zasedel izredno pomembno mesto v načrtih novih jugoslovanskih oblasti za industrializacijo, elektrifikacijo in obnovo gospodarsko zaostale, pretežno agrarne in med vojno porušene Kraljevine Jugoslavije.  Večji del bremena gradnje novega središča je že od začetka prevzel nase premogovnik, katerega proizvodnja je v tem obdobju začela silovito naraščati. Gradnja, v katero so bili vključeni najbolj priznani slovenski in nekateri tuji arhitekti, se je začela leta 1957 in že septembra leta 1959 je bilo svečano odprtje novega mestnega središča. Mesto je bilo zasnovano kot mesto moderne po tedaj vodilnih evropskih arhitekturnih in urbanističnih smernicah. Že v začetku šestdesetih je postalo ena od ikon socialistične Jugoslavije ali, kot so ga najpogosteje označevali, „socialistični čudež“. V naslednjih letih so ga obiskale množice obiskovalcev, najrazličnejših političnih in gospodarskih delegacij in pomembnih posameznikov, med katerimi so bili tudi nekateri državniki. Velenje je za nekaj let postalo mnogo več kot zgolj mesto.