Letos je leto Rudolfa Maistra

Vlada Republike Slovenije je junija lani sprejela odločitev, da bo leto 2024 Maistrovo leto. Mineva namreč 150 let od njegovega rojstva in 90 let od njegove smrti. V ta namen se bo letos v Sloveniji in tudi v Šaleški dolini zvrstilo več prireditev v počastitev teh dveh obletnic.

Šaleško društvo General Maister je v torek zvečer v Vili Bianci pripravilo prvi dogodek – koncert slovenskih napevov in domoljubnih pesmi v izvedi vokalne skupine učiteljev OŠ Šalek Prima Nota in Konovskega septeta KUD Lipa Konovo.

Treba je držati skupaj

Šaleško društvo general Maister, ki šteje 92 članov, je pred koncertom izvedlo redni občni zbor, na katerem je predsednik društva Drago Martinšek med drugim predstavil program, s katerim bodo zaznamovali leto Rudolfa Maistra. Julija bodo obeležili, kot vsako leto, obletnico rojstva dr. Karla Verstovška in obletnico Maistrove smrti, septembra pripravili ekskurzijo v Maribor, oktobra nameravajo pri Grilovi domačiji posaditi sadiko stoletne trte in pripraviti slovesnost v Parku državnosti. Več dogodkov bo tudi v novembru, saj 23. novembra praznujemo dan Rudolfa Maistra. V Knjižnici Velenje bodo o njem pripravili razstavo ter predstavitev knjige srednješolca Andraža Babška o generalu Maistru z naslovom Junak, knjigo pa bodo razdelili velenjskim osnovnošolcem.

Kot je povedal Martinšek, je bilo šaleško društvo ustanovljeno tudi z namenom, da bi spodbujalo domoljubje ter da letos »še posebej poudari vlogo Rudolfa Maistra, njegovih sodelavcev, soborcev, tudi Šalečanov. Zaznamovali bomo spomin nanj, ki naj bo tudi v opomin, da je treba držati skupaj, stopiti skupaj ter slovensko besedo in misel za svobodno razmišljanje peljati naprej.«

Odločnost, poštenost, sodelovanje

Občnega zbora in koncerta se je udeležila tudi predsednica Zveze društev general Maister Slovenije Lučka Lazarev Šerbec, ki je pohvalila delo šaleškega društva in predstavila, kako bomo v Sloveniji zaznamovali Maistrovo leto: »V dogovoru z vlado RS in predsednico republike bo osrednja proslava ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembra v Kamniku, med letom pa bodo številna društva Rudolfa Maistra pripravila svoje slovesnosti in dogodke. Pri Slovenski matici bomo imeli znanstveni posvet, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, ki so preučevali delo in življenje Maistra, njegovih soborcev in tudi njegove žene Marije Maister.«

In kaj bi bilo sporočilo Rudolfa Maistra za današnji čas? »Odločnost, poštenost, trdnost, sodelovanje in empatični odnos drug do drugega,« je odgovorila predsednica zveze.