Letino in dejavnost krojilo vreme

Čebelarska družina Šmartno ob Paki, ki deluje že 93 let, šteje 28 članov, njihova povprečna starost pa družino uvršča med mlajše v državi. Na občnem zboru, ki je bil v februarju, so potegnili črto pod leto 2023, sprejeli letošnji delovni program, sprejeli v svoje vrste novega člana ter na volitvah novih članov v organe družine znova za predsednika izvolili Tomaža Lesnjaka. »To je zame že četrti mandat in treba bo razmisliti o novih kandidatih. Novi ljudje, nove ideje,« je dejal po izvolitvi Lesnjak.

Tako slabe letine ne pomnijo niti najstarejši člani

Leto 2023 je označil kot pestro, dejavnost družine in čebelarjenje pa je v veliki meri krojilo vreme. To je med drugim oklestilo letino medu. »Natočili smo ga katastrofalno malo. Tako slabe letine ne pomnijo niti najstarejši čebelarji. Povprečni donos mojih čebel je bil lani namesto blizu 20 kilogramov manj kot 2 kilograma po panju, in to v celi sezoni. Narava je pokazala tudi svojo neusmiljeno plat,« je pri pregledu opravljenega dela v preteklem letu poudaril Lesnjak.

Vreme je v veliki meri krojilo tudi dejavnost družine. Načrtovali so izvedbo vzdrževalnih del na čebelarskem domu in v njegovi okolici, izvedli pa so lahko le spomladansko očiščevalno akcijo. Zaradi dežja je odpadel dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev, katerega izvedbo so načrtovali skupaj s šmarško osnovno šolo. Iz istih razlogov je odpadlo druženje članov na pikniku. So pa sodelovali v vseslovenski akciji medeni zajtrk, pri pogozdovanju pogorelega Krasa, pri podelitvi Unescove listine ob vpisu čebelarstva med nesnovno kulturno dediščino v Radovljici ter na slovesni akademiji ob 150-letnici organiziranega čebelarstva v Cankarjevem domu. Vključili so se tudi v splet prireditev ob prazniku Občine Šmartno ob Paki.

»Radi bi sodelovali tudi na razpisu kmetijskega ministrstva za sofinanciranje nakupa medovitih rastlin. Z zasaditvijo teh bi na daljši rok lažje zagotovili pašo za čebele.« Pozornost pa namenjajo tudi vzgoji podmladka, saj je na domači osnovni šoli v tekočem šolskem letu znova zaživela dejavnost čebelarskega krožka.