Lepota človeškega telesa

Nedavno odprtje slikarske razstave Nika Anikisa Skuška Lepota človeškega telesa je bilo ne samo uspešno, temveč tudi poučno in drugačno. V Mestni galeriji Šoštanj so v februarski program umestili mednarodno uveljavljenega magistra slikarstva ALU Ljubljana in diplomanta firenške Angel Academy of Art iz Sevnice, ki se je predstavil z izborom slik in študij, nastalih med letoma 2010 in 2024.

Med slikami prevladuje olje na platno, med študijami pa svinčnik ali olje na papir. Tematika, ki navdihuje umetnika, je človeško telo. Tega slika tudi kot most med preteklostjo in sedanjostjo, gledalca pa nagovarja s harmonijo pravilnih proporcev človeškega telesa in dokazuje, »da popolnoma suvereno obvlada vse zakonitosti slikarstva in njegovih izraznih značilnosti«, kot je zapisal in na odprtju povedal likovni kritik Matija Plevnik.

Nik Anikis zvesto sledi formam klasičnega slikarstva, kot naslednika velikanov te smeri, ki sega v renesanso, pa ga uvrščamo med neorenesančne slikarje. Zaključil je dve akademiji in si z več kot enajstimi leti slikarske izobrazbe in ustvarjenih podob odprl vrata do pomembnejših lokacij, kot so New York, London in Barcelona. Nagrajen je s prestižnimi nagradami, kot je Staff Award leta 2021 za sliko Prekletstvo Tritona v Art Renewal Center, New York, in mnogimi drugimi.

Nekaj časa je poučeval v Firencah in se nato za eno leto preselil na Nizozemsko, kjer je učil na akademiji pri Utrechtu. V Sloveniji organizira risarske in slikarske delavnice ter vodi slikarski tečaj za odrasle v Narodni galeriji. Na odprtju je predstavil prvine in proces nastajanja posameznih slik in študij ter s svojim znanjem navdušil številne obiskovalce.

Razstava bo na ogled do 9. marca.