Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč

Danes, 5. decembra se začenja tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Akcija bo potekala do 31. decembra 2022.

Vozniki lahko v času od 5. do 11. decembra pričakujejo več policijskih kontrol, vse policijske uprave bodo izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah več policistov. Policisti bomo na teh kontrolnih točkah vsakemu ustavljenemu vozniku odredili preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti pa bodo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj. Agencija za varnost prometa bo izvajala preventivne aktivnosti v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu po vsej Sloveniji, prav tako bo izvajala široko medijsko kampanjo Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč.

Tudi po 11. decembru lahko vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želijo predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.