Karli Čretnik – Star fotr

»Vesel sem. Vesel, da je prišlo toliko ljudi, vesel, da smo speljali premiero. Bilo je napeto, a se že veselim ponovitev predstave in takrat bom tudi jaz užival na odru,« so bile prve besede Karlija Čretnika, potem ko je vidno utrujen, a zadovoljen sestopil z odra med številne gledalce njegove premierne predstave z naslovom Star fotr.

Bila je posebna, saj se je zgodila ob 60-letnici njegovega delovanja v Gledališču Velenje.

»60 let je častitljiva obletnica in Karliju lahko samo čestitam. Tudi za to, da si po vseh teh letih izbere za praznovanje tako težko besedilo. Sicer pa si ne predstavljam, koliko kondicije, volje, želje in delujočega uma je treba imeti za toliko let igranja. Železna volja je to, predvsem pa neizmerna ljubezen do gledališča. To nam Karli kaže že vsa leta in prenaša svojo energijo tudi na ostale igralce,« je bil po predstavi zadovoljen Nejc Škorjanc, predsednik Gledališča Velenje.

Predstavo, monokomedijo Star fotr, avtorja Bjarnija Haukura Thorssona, je režiral Karli Čretnik, vodja predstave je Nejc Škorjanc, ki je tokrat nastopil tudi v vlogi prišepetovalca, oblikovanje luči in zvoka je bilo delo Dada Štorglja, pod oblikovanje in likovno podobo se je podpisala Pia Rihtarič, portret starega fotra pa je po fotografiji narisal njegov vnuk Leo Čretnik.

»Karli Čretnik je v šestih desetletjih režiral 22 predstav, odigral 44 vlog v skupno 526 predstavah, ogledalo pa si ga je več kot 72 tisoč gledalcev,« je le nekaj podatkov, ki govorijo o Karlijevi gledališki karieri.