Karantenski kovček ustvarjalnosti

Velenje – V teh časih, ko so pravzaprav razstave umetnikov bolj redek dogodek, je takšno prijetno doživetje na ogled v Vili Bianci v Velenju. Karantenski kovček ustvarjalnosti naše znane slikarke Nataše Tajnik Stupar prinaša obiskovalcu, kot pravi sama, “potovanje po različnih plasteh likovne kompozicije.”

Na razstavi je predstavljena njena sveža umetniška produkcija, ki je nastajala v času od marca 2020. “Naslov razstave sem povzela dejansko po mojem delovnem kovčku, v katerega sem ob začetku pojava COVID – 19 zložila glavne ustvarjalne pripomočke, ki jih uporabljam pri svojem ustvarjalnem delu. Ta kovček je z menoj potoval, se selil in me pogosto spremljal tudi na mojih poteh v naravi, ki je postala del mojega ustvarjalnega prostora. Kovček pa ni le ‘moj’, podedovala sem ga od gospe, slikarke, ki je žal pokojna.

 

 

Pri likovnem delu sem se osredotočila na izdelavo artefakta, ki ga lahko ponudim kot likovni izdelek. V sodobni umetnosti, ki je pogosto družbeno in politično angažirana, pogosto izginjajo glavni protagonisti nosilnih informacij; lepota, estetika in metaforičnost. Človeška ustvarjalnost je gonilo napredka naše družbe, ustvarjalnost pa ni le – kot trdijo nekatere usmeritve in sodobne umetniške prakse, enostavno kodiranje vidnih podob, temveč človekovo globje doživljanje sveta in časa v katerem se nahaja.

Sama kot slikarka sledim temu, da si želim naslikati dobro sliko, ki me v nekem trenutku moje trenutne zrelosti ustvarjalno zadovolji. Želim si ustvariti sliko, ki je dovolj kompleksna, da lahko odlepi moje vsakodnevne miselne dejavnosti in jih preusmeri v svetove, ki so kot opornica možganom, da se skrijem, spočijem, sanjarim, odplavam, potolažim in naberem novih moči. To so svetli svetovi, kjer kraljuje ‘dobra luč’, svetovi, ki so polni barve in pozitivne naravnanosti. V teh mojih svetovih kraljuje mir. Praznina in odprtost potencialnemu gledalcu omogočajo ‘teaser’ in potovanje po različnih plasteh likovne kompozicije.”

O slikarki

Nataša Tajnik Stupar je rojena leta 1974. Leta 1999 je diplomira na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo, pri prof. Gustavu Gnamušu in dr. Jožetu Muhoviču. Leta 2002 zaključi magistrski študij na isti ustanovi. 1998  opravi šolo za kustose SCCA Ljubljana. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka na področju kulture ter mladinska likovna pedagoginja mdr. na umetniški gimnaziji – likovna smer, Gimnazija Velenje.  Od leta 2013 članica Odprte zbornice za sodobno umetnost. Od leta 2004 je kolumnistka tednika Naš čas, Alternator. Je med ustanovitelji galerije Alkatraz, Metelkova Ljubljana. Leta 2017 je ustanovila svojo blagovno znamko Umetniški atelje Nataša Tajnik Stupar z ponudbo umetniških slik in tarčno naravnanega izobraževalnega programa (Likovna teorija za telebane, Organic artist, Escape/Out of the box, Od fotografije do slike, Optika v slikarstvu, Kvalitetni likovni materiali v sodobni umetniški praksi,…), ki obsega podajanje znanj v kontekstu promocije in razvoja področja na katerem deluje. Od leta 2018 je tudi samostojna likovna pedagoginja v kulturi. V okviru Umetniškega ateljeja Nataša Tajnik Stupar zasnuje projekt Creative shelter/Kreativno zatočišče za mlade umetnike v socialni stiski, ki aktivno deluje od leta 2017. Kot slikarka se ukvarja s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Njena dela se nahajajo v več slovenskih likovnih zbirkah, tako javnih kot zasebnih. Je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana in ZDSLU. Z družino živi, ustvarja in deluje v Velenju.