Jutri bo Rudarska cesta brez avtomobilov

Aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti že potekajo, letos pod sloganom Varčne poti. Glavni dogodek pripravlja MO Velenje v torek, 19. septembra, ko bo med 6. in 19. uro zaprta Rudarska cesta in bo na njej dogodek Dan brez avtomobila.

Objavljen je nagradni natečaj Kako doživljam javni prevoz v Velenju, kjer lahko do 22. septembra sodelujete s pripravljenim tik tok posnetkom (do 30 sekund). V tednu mobilnosti med 18. in 22. septembrom bo pri stavbi steklene direkcije organizirana točka Poljubi in odpelji (Kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo.

V torek, 19. septembra, bodo na zaprti Rudarski cesti izvedli številne aktivnosti. Ob 10. uri bo udeležence na Rudarski cesti pozdravil župan MO Velenje Peter Dermol. V dopoldanskem in popoldanskem času bo potekala telovadba z društvom Šola zdravja, na voljo bosta nogometno in badminton igrišče ter spretnostna poligona za vožnjo s kolesom. Prisotna bosta tudi Center za krepitev zdravja in Center ponovne uporabe. Pripravili bodo delavnico Popravljalnica koles, kamor bodo lahko občani pripeljali svoje kolo na pregled in osnovna popravila. Na voljo bo tudi delavnica Olepševalnica koles (Pimp my bike), kjer si bodo lahko občani olepšali svoja kolesa. Obiskovalci se bodo lahko okrepčali v food trucku Gud street Fud, ki bo na prizorišču med 10. in 18. uro. Pripravili bodo delavnico za starejše z naslovom Urejenost javne infrastrukture in pogovor o problematičnih odsekih poti. Z udeleženci se bodo pogovorili o urejenosti pešpoti in kolesarskih poti z vidika varnosti in udobnosti s ciljem ugotoviti, kateri so problematični odseki. Problematične dele bodo potem poskušali odpraviti.

V popoldanskem času bodo nastopili učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Ob 16.30 vabijo na ogled plesnega programa Ulica pleše, kjer se bodo predstavile različne velenjske plesne šole.

Ob Evropskem tednu mobilnosti bodo izvedli tudi igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom. Vrtce bodo seznanili s projektom in jih spodbudili, da izvajajo aktivnosti trajnostne mobilnosti in spodbujajo starše in otroke k bolj trajnostnemu prihodu v vrtec.