Javno vodstvo po razstavi Cirila Cesarja

Ciril Cesar z vnukom

Jutri, 5. marca, velenjski muzealci ob 17. uri vabijo na javno vodstvo po stalni razstavi Cirila Cesarja na Velenjskem gradu. Po razstavi nedavno preminulega izjemnega slovenskega kiparja in industrijskega oblikovalca bo popeljala kustosinja Muzeja Velenje Barbara Drev. Barbara Drev, sicer akademska slikarka, je tudi avtorica pedagoškega programa za šolsko mladino, ki na sodoben in interaktiven način mladim približuje delo tega v slovenskem prostoru pomembnega umetnika.

Razstava Cirila Cesarja v Muzeju Velenje osvetljuje kiparjevo življenje in delo v treh med seboj povezanih prostorih. V časovnem pregledu poudarja pomembnejše oblikovne in izrazne premike v njegovem ustvarjalnem opusu. Razstava obiskovalca najprej popelje skozi zgodnejša dela zaznamovana z akademskim realizmom: razstavljeni so portreti bližnjih, znancev in javnih osebnosti ter študije celopostavnih figur. Drugi prostor obvladujeta mavčna kipa talcev nadnaravnih dimenzij »Mozirski Talec« in »Nazarski talec«. Njuna odlitka v bronu sta postavljena kot spomenika žrtvam vojne v Mozirju in Nazarjah. Zadnji prostor prehaja v obdobje, v katerem kipar prekine z vojno tematiko in ekspresivnim izrazom. Pozornost pritegne steklena skulptura »Tempelj«, katere idejno izhodišče je sodobna jeklena in steklena arhitektura velemest.
Ciril Cesar je prejel tri nagrade Akademije, zlato priznanje Gorenja in grb Mestne občine Velenje za vrhunske dosežke v kiparstvu in industrijskem oblikovanju. Imenovan je bil za častnega občana Velenja.