»Hudo je, ampak bomo preživeli.«

Foto: Občina Šmartno ob Paki

Na velenjski tržnici smo kmete, ki tam prodajajo svoje pridelke, povprašali o škodi, ki je nastala. Zvonka Oblak z ekološke kmetije Ekomlinar nam je povedala: »Na ekološki način je že tako težje pridelovati tako zelenjavo kot sadje, te vremenske težave pa so precej prizadele in osiromašile pridelek, čeprav se trudimo vse trenutke lepega vremena izkoristiti za pletje, okopavanje, ponovno sajenje in setev.« Imajo tudi problem s krompirjem, ki ga zaradi razmočenosti njiv ne ne morejo dobiti iz zemlje. »Zaradi velike razmočenosti zemlje pa imamo veliko škodljivcev in bolezni, to nam je prav tako uničilo del pridelka. Tisto, kar bomo pridelali, bo skromno, ampak smo tega pridelka izredno veseli.« Povedala je še, da imajo tudi gozd, ampak je ogromno uničenega in podrtega drevja tudi tam, prav tako pa do gozda zaradi plazu ne morejo dostopati s traktorjem.

Toča uničevala, voda odnašala pridelke

Marija Verdev, ki ima manjšo kmetijo je povedala, da jim letos toča kar trikrat uničila pridelke in nimajo ničesar razen paradižnika, ki je bil pokrit. Tudi pri njih ne vedo, kako bo s krompirjem. »Ni solate, ni korenčka. Hudo je, ampak bomo preživeli, saj imamo vsaj naše domove. Huje pa je na kmetiji Klančnik, kjer je voda drla povsod po njivah in uničila ogromno pridelkov,« je še povedala Marija Verdev in dodala, da si bodo pri Klančnikih težko opomogli.

Tomaž Imperl s kmetije Imperl je povedal, da je Florjanščica poplavila dobršen del njihovih njiv: »Uničila nam je tri tunele in odnesla ves pridelek iz njih. Tudi del njive je uničen. Škoda je ogromna. Vse pumpe in cisterne za zalivanje so uničene. Zavarovane imamo tunele, pridelka žal ne.« Na kmetiji Imperl je pridelovanje hrane glavni vir dohodka in trenutno ne vedo, kako si bodo opomogli. Pomoč so jim pri sanaciji ponudili prijatelji, upajo pa, da bo kaj pomoči prišlo tudi od države.

Velenjčanka Slavica Poznič, ki pomaga prodajati izdelke kmetije Cvetko iz Šentjanža pri Dravogradu je povedala, da je njim ogromno škode povzročilo že prvo neurje, ko jim je uničilo sadovnjake, ter toča, ki jim je uničila maline. »Potrgalo jim je cel nasad borovnic. Poplavljeno niso imeli, jim je pa s hriba prineslo mulj in zasulo nasade. Kmetijo Cvetko upravljata mlada kmeta, ki sta z delom šele začela in še nista odplačala kredita za postavitev vseh tunelov in nasadov.« Na njeni domačili je toča uničila vse. »Letos ne bomo imeli trgatve, ne bo buč, ne vemo, kaj bo s krompirjem.«