Hrvaška vojska čez Dreto postavila 30-metrski most

Foto: Jože Miklavc

V Lačji vasi – Potok v Občini Nazarje so pred dvema tednom začeli nameščati 30-metrski lansirni most čez reko Dreto, ki ga je za nedoločen čas podarila Republika Hrvaška. Most so v Lačjo vas pripeljali s specialnimi vozili hrvaške vojske in ga strokovno namestili na pripravljena betonska temelja na vsaki strani reke, dobrih 100 m dolvodno od nekdanjega lesenega mostu, ki ga je deroča Dreta odnesla v noči s 3. na 4. avgust.

Montažna dela je hrvaška vojska začela v nedeljo, 3. septembra, most pa je bil sestavljen in preizkušen do 7. septembra. Treba bo še dokončati privozni cesti na obeh straneh. Za zdaj je rečeno, da začasen vojaški jekleni most omogoča enosmerni promet v obe smeri tudi za večje obremenitve. Jekleni del meri 27 metrov, širok je tri metre in ima nosilnost 42 ton na os. »Most bo prebivalcem, ki so jih prizadele poplave, olajšal vsakodnevne obveznosti, v veliko olajšanje je obrtnikom in kmetom, ki imajo polja na obeh straneh Drete, lažje pa bo tudi učencem in dijakom, saj bo njihova pot v šolo krajša in varnejša, skupaj pa bo most na voljo 130 prebivalcem med zaselki Potok, Lačja vas in Pusto polje.

7. septembra so predstavniki obeh vlad, pripadnikov civilnih zaščit (prisoten je bil tudi poveljnik CZ ZŠR Janez Melanšek), Občine Nazarje in domačini most prevzeli ter ga z manjšo slovesnostjo predali v uporabo.

Do konca septembra je na območju Savinjske in Koroške v okviru mednarodne pomoči predvidena postavitev še šestih mostov. Pomoč prihaja iz Hrvaške, Češke, Švedske in Poljske.