Gregor Kraljić, nagrajen mladi pesnik

V veliki dvorani  Hrvaškega sabora kulture je 24. junija potekalo 42. srečanje Hrvaških literatov. Sodelovalo je 108 avtorjev s 355 deli poezije, 50 proznimi deli in 13 dramskimi deli, napisanimi v hrvaškem književnem in narečnem jeziku. Prvo nagrado in plaketo Mihovil Pavlek Miškina za mladega avtorja – pesnika je prejel Velenjčan Gregor Kraljić.

Znana hrvaška književnica Darija Žilić je ob podelitvi nagrade o Gregorjevi pesmi povedala: »Krasni novi svet je pesem mladega avtorja, ki svet opazuje kritično. Pesem je aluzija na naslov Brave New World, delo Aldousa Huxleya. Pesnik je uspel podati samosvoj pogled na svet, ki razpada, pogled na nasilje in fosilizirani birokratski svet. Pesnik je s frenetičnim ritmom nizal sintagme skozi figure metonimije. Govori o vojni: strojnice rešetajo nalepke za absurdni album. Skozi slike kontrastov, plesa bogatih in prazne hladilnike v Afriki govori o družbeni nepravičnosti. Gre za poetsko angažirano pesem, ki v sebi nosi odmev avantgarde, ironijo, revolucijo: ples bogatih je v fazi izkoreninjenja.«

In še več: Gregorja je strokovna žirija predlagala za glavno nagrado tudi v starejši kategoriji, ki pa mu jo zaradi prijave v kategorij mlajši pesniki, ni bilo mogoče podeliti.

Sicer pa Gregorja Kraljića literati že poznajo. Lani je izdal zbirko pesmi »Zlate pesmi«, ki je bila toplo sprejeta, njegova druga knjiga »Peščene ure« je pred izidom, intenzivno dela naprej na  tretji zbirki »Angst«, ki bi jo rad pripravil za izdajo v naslednjem letu. Kadar se ne izraža z besedo, Gregor vzame v roke čopič in predstavi svoje videnje in čutenje sveta z barvo, sliko, ilustracijo. Ravnokar je zaključil samostojno razstavo v Mestni galeriji Šoštanj, njegova dela pa so ravno ta čas na ogled na mednarodni razstavi »Bogastvo raznolikosti« v Vili Bianci v Velenju. Letos bo v okviru mednarodnega  festivala Repannonija razstavljal v Mariboru, a zdaj se veseli izjemno lepega dosežka s področja literature. Čestitajo mu tudi prijatelji iz literarnega društva Hotenja Velenje.