Filmska dediščina za prihodnje rodove

V atriju Velenjskega gradu so si obiskovalci lahko 16. junija uro in pol ogledovali filme in odlomke iz filmov avtorja Toma Čonkaša z izborom tistih, ki imajo zanimivo dokumentarno, zgodovinsko in etnološko vrednost v sklopu dogodka z naslovom Šaleška filmoteka. V teh filmih je avtor sodeloval s sedanjimi in nekdanjimi sodelavci Muzeja Velenje ter s številnimi akterji, ki so filmsko upodabljali različne običaje in dela ali so v svojih spominih opisovali življenje nekoč. Prireditev so pripravili in omogočili Muzej Velenje, Kulturno društvo Studio Mozaik in s sofinanciranjem MO Velenje.

»Šaleška filmoteka je projekt, ki predstavlja filmske ustvarjalce iz Velenja in Šaleške doline v vseh časovnih obdobjih. V sklopu delovanja Šaleške filmoteke zbiramo in urejamo podatke o filmskih avtorjih. Pridobivamo tudi filmsko gradivo, ki bo popisano z osnovnimi podatki ter restavrirano in konvertirano v digitalni format, ki ustreza današnji tehniki. Projekt je zastavljen tako, da ga bomo nadaljevali tudi v prihodnjih letih s predstavitvijo številnih filmskih avtorjev, ki so delovali nekoč, ki še delujejo in ki še bodo delovali v našem prostoru. Preko filmskih ustvarjalcev želimo prikazati in ohranjati filmsko dediščino Velenja in Šaleške doline za vse generacije,« je povedal Tomo Čonkaš.

Da so tovrstne projekcije zanimive, dobrodošle je potrdil tudi obisk ter to, da so obiskovalci po 90 minutah še kar želeli gledati filmske scene pod grajskimi arkadami.