Enajsta predsednica države

Foto: https://predsednica.bo

Tudi Slovenci smo dobili prvo predsednico republike – Natašo Pirc Musar. V naši bližini sta leta 2020 izvoljena grška predsednica Katerina Sakellaropoulou, ki je, mimogrede, za prvi obisk v tujini izbrala prav Slovenijo, ter leta 2019 izvoljena predsednica Slovaške Zuzana Čaputova. S predsednico se sicer lahko pohvali le malo držav. Od leta 2020 jo ima Moldavija. To je Maio Sandu. Tudi gruzijski predsedniški palači gospodari ženska – Salome Zourabichvili.

Predsednico ima tudi Tajvan – Tsai Ing-wen je zaprisegla že drugič zapored. Singapurska predsednica Halimah Yacob hkrati velja za najvplivnejšo žensko na oblasti. V času covida se je v znak solidarnosti do zdravstvenih delavcev odrekla enomesečni plači.  Od leta 2015 je predsednica Nepala Bidhya Devi Bhandari. Preden je bila izvoljena, je bila ministrica za obrambo.

Sahle-Work Zewde, nekdanja visoka predstavnica Združenih narodov v Afriški uniji, je pred leti postala prva predsednica Etiopije in je velika nasprotnica diskriminacije.

Predsednica Barbadosa je Sandra Mason. Posebna zgodba pa stoji za predsednico Hondurasa Xionaro Castro. Je namreč za bivša prva dama predsednika Manuela Zelaya, ki je Honduras vodil med letoma 2006 in 2009, potem pa ga je z državnim udarom strmoglavila desna Nacionalna stranka.