Druženje, rekreacija in izobraževanje

Društvo upokojencev Šmartno ob Paki je največje društvo v lokalni skupnosti, šteje pa skoraj 430 članov. Na nedavnem zelo dobro obiskanem občnem zboru v dvorani šmarškega gasilskega doma so potegnili črto pod opravljeno delo v preteklem letu. Po mnenju predsednika društva Avgusta Reberšaka je bilo to za društvo uspešno.

Potrebe po izobraževanju na področju digitalizacije

Po Reberšakovih besedah namenjajo pozornost druženju in rekreaciji, razvoj tehnologije pa jim narekuje tudi potrebe po izobraževanju o uporabi aplikacij, ki so v vsakdanjem življenju vse bolj prisotne. »Lani smo organizirali štiri delavnice, od tega tri o uporabi telefona, tablic, računalnika, digitalnem bančništvu in predavanje v sodelovanju s strokovnimi ustanovami o varnosti starejših v prometu. Letos načrtujemo več predavanj s tega področja, saj starejši digitalizacijo slabo razumemo in so nas nanjo slabo pripravili. Dogovarjamo se z usposobljenimi predavatelji, v juniju skupaj z ministrstvom za digitalno preobrazbo in Andragoškim zavodom Ljudska univerza Velenje načrtujemo izvedbo sklopa predavanj in osvajanje znanj za potrebe pri naročanju obiska pri zdravniku, v zdravstvenih ustanovah, naročanje receptov …«

Oblike druženja predstavljajo izleti. Lani so jih organizirali pet, največkrat so se na pot podali z vlakom. Družijo in rekreirajo se na športnih srečanjih. Vsak teden v prostorih društva trenirajo v metanju pikada in taroka, v streljanju z zračno puško, od spomladi dalje na zunanjih površinah balinajo in kegljajo s kroglo na vrvici. Udeležujejo se športnih iger v okviru Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev Velenje, v počastitev praznika občine Šmartno ob Paki so organizatorji meddruštvenega tekmovanja. Če vreme dopušča, tudi planinarijo. Zadovoljni so, ker so znova oblikovali krožek pletenja in kvačkanja. Članice so z nekaterimi izdelki že sodelovale na letošnji prireditvi Druženje generacij. Vključujejo se v ostale aktivnosti pokrajinske zveze, sodelujejo na Dnevih medgeneracijskega sožitja Zveze društev upokojencev Slovenije ter članom omogočajo možnost letovanja v hotelu Delfin v Izoli, v Termah Laktaši v BiH, na Korčuli in Dugem otoku.

Večjih novosti v letošnjem delovnem programu sicer niso predvideli, a bo, kot pravi Avgust Reberšak, društvena dejavnost zelo razgibana. Poleg izobraževanja, predavanj, izletov in športnih dejavnosti nameravajo primerno zaznamovati tudi jubilej, 50-letnico delovanja društva. Slovesnost načrtujejo v jeseni.