Dobrodelna prireditev Elektro in računalniške šole

Na Elektro in računalniški šoli so dobrodelni vsako leto. Letos so se odločili, da zbirajo denar za šolski sklad na malce drugačen način. Dobrodelno noto bodo sprožili pri dijakih, starših in učiteljih tako, da bodmo priredili ogled dveh filmskih predstav avtorskega filma o Karlu Destovniku – Kajuhu. Film je režiral njihove naše šole, Peter Vrčkovnik, ki je tudi podal idejo, hkrati pa se odreka honorarju za svoje delo, ki ga bi sicer dobil za 2 filmski predstavi.

Prisluhni natanko, da čuješ glasove je dokumentarno-umetniški film, ki oriše širši pogled na stanje takratnega časa – spoznamo, kakšen je bil zgodovinski okvir, politično stanje, gospodarski položaj,  razvoj šolstva, aktivnosti delujočih društev in seveda začutimo vojno obdobje. V vse to pa se vplete življenje družine Destovnik, preko katere spremljamo odraščanje Karla Destovnika – Kajuha. Spremljamo njegov fantovski, izobraževalni, kulturni in tudi ljubezenski razvoj, katerih sledi najdemo v njegovi poeziji.

Gledališki in filmski igralec Marko Mandić preko svoje interpretacije Kajuhove poezije gledalcu omogoči, da začuti pesnika in njegov odnos do takratnega sveta. Joži Šalej, priznani glasbenik, pa zgodbo, interpretacijo in razmišljanja strokovnjakov podpre z avtorsko interpretacijo glasbe tistega časa.

Vsi ustvarjalci filma, z režiserjem Petrom Vrčkovnikom, kakor tudi vsi priznani sogovorniki v filmu izvirajo iz Šaleške doline in so s Kajuhom odraščali praktično od malih nog, kar filmu daje še prav poseben pečat.

Zaslužek se v celoti namenja Šolskemu skladu, ki podpira socialno šibkejše dijake ter nadstandardne dejavnosti njihove šole.

 Dobrodelna prireditev bo potekala v petek, 29. 3. 2024, v Kinu Velenje in sicer v dveh terminih, ob 8. uri ter ob 10.30 uri.