Delavci Gorenja nezadovoljni

Iz Gorenja prihajajo informacije o nezadovoljstvu delavcev, potrjujeta pa jih tudi predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba in nova predsednica sindikata SKEI v Gospodinjskih aparatih Jasmina Nedič.

»Novemu lastniku smo dali eno leto časa, da izpolni obljubljeno, a je danes precej drugače, kot smo upali. Zaposleni so jim bili zelo naklonjeni in so jim zaupali, zdaj pa so razočarani, saj marsikaj od obljubljenega ni izpolnjeno. Tempo dela je zelo napet, ljudje tega ne zmorejo, odhajajo v bolniško, ali pa zapuščajo Gorenje in odhajajo tja, kjer jim nudijo boljše delovne pogoje. Nove delavce pa je ob takšnih pogojih težko dobiti. Sindikat zato zahteva dvig plač in višjo božičnico ter stimulacijo za zaposlene, da pridejo oziroma ostanejo v Gorenju,« pravi Zeba.

Opozarja tudi na slabo komuniciranje, in ker ni informacij, je polno dezinformacij oziroma takšnih in drugačnih govoric, celo o stečaju podjetja, selitvi klicnega centra, zaprtju prodajnega centra v Velenju, visokih odpravninah … To je slab signal delavcem in daleč od obljube, da naj bi tukaj oblikovali regionalni oziroma celo evropski center za skupino Hisense, dodaja Žan Zeba.

Kaj pravi Uprava?

Upravo Gorenja, ki je sredi projektov izboljšanja učinkovitosti in produktivnosti, navaja, da jim je z ukrepi uspelo produktivnost dvigniti za 6,7 %. Za božičnico navajajo, da pogovori stečejo ob koncu leta in da je višina le-te odvisna od poslovne uspešnosti. Zanikajo navedbo, da na drugi strani ni posluha.

Mateja Celin iz korporativnega komuniciranja je še povedala: »Uvedli smo boljše metode obvladovanja in nadzora proizvodnje, prodaje in zalog, ki že dajejo rezultate. Uvajamo hitro obračanje zalog in nizke zaloge, zaradi te spremembe v proizvodno-prodajnem procesu pa se je naša izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti na začetku leta nekoliko znižala (ne proizvajamo več na zalogo), vendar pa z rastjo prodaje obseg proizvodnje že narašča od letošnjega marca, s proizvodnega vidika pa smo v najintenzivnejšem delu leta.

Več si preberite v Našem času, št. 42, ki je izšel danes, 24. oktobra!