Danes bi moral naslikati cvetje v livadi

Cvetje – pretežno na miniaturah – v vazah, posodah, na mizah kot del tihožitja, cvetje iz vseh letnih časov, različnih barv in kombinacij v šopkih. Tako, kot je pri Oskarju Sovincu doma. »Sedemdeset metrov ob hiši imam različnih vrtnic,« je le eno njegovo pojasnilo, zakaj je slikal rože in jih tokrat razstavil, pojasnjuje pa tudi naslov razstave – Rože okoli mojega vrta.

Oskar Sovinc je na svoja platna že do zdaj večkrat uvrstil cvetje, čeprav je bolj znan po motivih, kot so pokrajine, akti, mesta, predvsem pa po velikih formatih, poleg tega pa je »eden tistih članov društva, ki se najmanj boji barv in ima barve zelo rad,« je med drugim dejala Tatjana Vidmar iz JSKD območne enote Velenje, ki je skupaj s kitaristom Nacetom Serdinškom in recitatorko Željko razstavo pospremila med obiskovalce. Salih Biščić, predsednik DŠL, je poudaril, da je Oskar Sovinc najbolj aktiven član društva ter da so razstavo postavili ob njegovem življenjskem jubileju.

Za razstavo je 50 likovnih del izbral in jo postavil akademski slikar Denis Senegačnik, ki je ob tem zapisal, da je Oskar Sovinc neumorno produktiven slikar in ima neskončen opus umetniških del.

Pri vsakem človeku je korona pustila drugačne ‘posledice’ in ga zaposlila po svoje; Oskar Sovinc je v teh dveh letih pač slikal rože okoli svojega vrta v Škalah in tiste, ki jih je opazoval na sprehodih po Lubeli. »Ko si upokojen, je lepo imeti takšno dejavnost, pri kateri ti čas ne pomeni nič. Poznan sem po slikanju velikih formatov, male slike mi nikoli niso ležale. Korona pa mi je podarila neko utišanje, mirnost. Rad imam cvetje, ki ga z veseljem gojim pri hiši, a meni ga nikoli ni bilo preprosto naslikati. Vedno občudujem poteze slikarjev, ki so jih ali jih slikajo, zame je zato bil izziv, kako naslikati rožo, cvet malo drugače, saj se nerad ponavljam in ne slikam tistega, kar že znam,« pa je razstavi na pot povedal umetnik.