Dan sajenja medovitih rastlin

Slovenski čebelarji dajejo pobudo celotnemu svetu, da posadi medovite rastline in pripomore k ohranjanju lepot, ki nam jih ponuja narava.

Danes po Sloveniji in širše poteka Dan sajenja medovitih rastlin – projekt, ki ga je Čebelarska zveza Slovenije javnosti prvič predstavila lani novembra. Izvedba projekta bo pripomogla k cilju EU, da do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves. Eden izmed ciljev akcije je tudi skrb za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je velik del pridelane hrane na svetu odvisne ravno od njih. Čebelarji, društva in vsi ostali zainteresirani posamezniki zato danes na različnih površinah – v gozdovih, na vrtovih, v parkih ali pa kar na balkonih – sadijo medovite rastline. Gre za vseslovensko akcijo, ki posredno skrbi tudi za lepšo prihodnost prihodnjih generacij.

S sajenjem medovitih rastlin razširimo pašne vire in pomembno prispevamo k dodatnemu viru hrane za čebele in ostale opraševalce, ki so ključnega pomena za delovanje ekosistema in ohranjanje narave. »S tem poskrbimo, da bodo lahko tudi v prihodnje opravljali svoje poslanstvo – to je opraševanje. Od slednjega je odvisnih ogromno pridelkov – sadja in zelenjave, ki jih potem uživamo v jesensko zimskem času. Tako poskrbimo tudi za lokalno samooskrbo in ne uživamo pridelkov, ki prepotujejo polovico našega sveta, da se znajdejo potem na naših krožnikih. S sajenjem medovitih rastlin pomembno prispevamo tudi k ohranjanju biotske pestrosti in skupnega prostora za prihodnje rodove,« je povedal vodja projekta, Tomaž Samec.