Čudežna moč sode bikarbone

Snov, ki po sestavi spominja na sodo bikarbono, so uporabljali že stari Egipčani. Prvotno so z njo čistili prostore in predmete ter se umivali, pri čemer so ji dodajali različne dišave in olja. Danes vemo, da je soda bikarbona vse to in še mnogo več. Uporabna je pri peki puhastih in krhkih biskvitov, ta kristalni beli prah uspešno čisti oblačila, nepogrešljiva je v domači lekarni in na vrtu, učinkovita pa je tudi pri gašenju požarov.

Odlično naravno čistilo

Soda bikarbona je nepogrešljiva pri vseh, ki prisegate na čiščenje z naravnimi čistili. Jedilna soda se lahko doda v pralnem stroju kot nadomestek za mehčanje, odstranjuje pa tudi neprijetne vonjave iz oblačil. Še posebej dobro deluje pri odstranjevanju madežev od čaja in kave. Zelo dobra je tudi v vlogi preprečevalca nabiranja vodnega kamna v pralnem stroju. Še mastne madeže boste odstranili s pasto iz sode bikarbone. Nanesite ga na madež, perilo pa nato operite v stroju. Neprijetnemu vonju, ki ga včasih oddaja koš za umazano perilo, se lahko izognete tako, da na dno potresete nekaj jedilne sode. Postopek je potrebno ponavljati vsak dan. Posebej priporočljiva je uporaba sode bikarbone pri pranju plišastih igrač, saj te rade romajo v otroška usta. Uporabna je tudi  kot čistilno sredstvo za straniščno školjko. Posipamo jo po školjki, čez prelijemo stisnjeno limono, pustimo učinkovati 15 minut, zatem školjko zdrgnemo s krtačko.

S sodo odmašimo odtoke

Če se vaši odtoki radi zamašijo, lahko to preprečite s pomočjo preliv iz sode bikarbone, vode in nekaj žlic kisa. Pest sode bikarbone stresite v odtok in prelijte z mešanico vrele vode in 2 dcl kisa. Preliv učinkuje enako dobro kot kateri koli kupljeni odmaševalec, v nasprotju s temi jedkimi in nevarnimi čistili pa ne onesnažuje vodnih poti in z nehotenim zaužitjem ne ogroža zdravja družinskih članov.

Odstranjuje umazanijo s sadja in zelenjave

Je izjemno uspešna pri odstranjevanju škodljivih pesticidov. Pesticide in umazanijo s sadja in zelenjave učinkovito odstranimo tako, da jih umijemo z vodo, v katero smo primešali sodo bikarbono (eno žlico na liter vode) in kis. To še posebej priporočajo za solate, ki jih kupimo v trgovskih centrih, saj raziskave kažejo, da je prav  na njih največ pesticidov. Sledijo citrusi (pomaranče, grenivke, limone), dodatno pozornost pa si  zaslužita tudi  tista zelenjava in sadje, ki ju pred zaužitjem ne olupimo.

Uporabite jo namesto pecilnega praška

V receptih vedno pogosteje zamenjujejo pecilni prašek s sodo bikarbono. To je uspešno predvsem  v receptih, ki vsebujejo kaj kislega, naj bo to limonin sok, kislo mleko, jogurt ali pinjenec. V nasprotnem primeru raje posezite po pecilnem prašku.

Kaj pa uživanje?

Mnenja o uživanju sode bikarbone so različna. Zmerna raba prinaša nekatere koristne učinke na zdravje, saj soda bikarbona deluje bazično, medtem ko virusi in prehladne bolezni, gripa, rak in bolezni srca najbolje uspevajo v kislem okolju in ne morejo preživeti, če je naše telo dovolj alkalno.
Sodo redno jemljemo v priporočenih količinah, to je  pol ali eno žličko na dan, raztopljeno v vodi. Ne uživamo je med obroki ali eno uro pred njimi ali po njih, saj takrat organizem potrebuje kislost v želodcu, ki bi jo sicer z užitjem sode odpravili. Toda pozor! Ob pitju počakajte, da se popolnoma raztopi v vodi. Čezmerna uporaba lahko povzroči želodčne težave in nepravilno izločanje želodčnih sokov, zato naj bodo previdni zlasti tisti z gastroenterološkimi težavami.