Celjska bolnišnica z novima programoma kardiokirurgije in nevrokirurgije

V Splošni bolnišnici (SB) Celje v letošnjem letu načrtujejo ustanovitev lastnega kardiokirurškega oddelka in samostojnega oddelka nevrokirurgije. V vladni uredbi o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja so za bolnišnico predvidena sredstva za 50 operacij na odprtem srcu v letošnjem letu, nato pa za 100 operacij letno.
“Ustanovitev lastnih oddelkov kardiokirurgije in nevrokirurgije je tako pomemben korak za Splošno bolnišnico Celje, saj lahko z nadaljevanjem razvoja teh dveh zdravstvenih dejavnosti izboljšujemo zdravstveno prakso za vse,” so poudarili v sporočilu za javnost.

V sodobnem svetu predstavljajo kardiovaskularna obolenja kar tretjino vzrokov za smrtnost, so navedli. Programa kardiokirurgije zato ne bodo izvajali zgolj za potrebe matične regije, temveč celotne države, zlasti za sosednje regije – del Dolenjske, Koroške, Posavja in Zasavja.

Dejansko število prebivalcev, ki bo “gravitiralo” na celjsko bolnišnico na področju kardiokirurgije, je po navedbah celjske bolnišnice tako okoli 350.000. To hkrati pomeni, da bo poseg potekal v pacientovem domačem okolju, kar olajša tako obiske pacientov kot komunikacijo s svojci, izvajanje posegov v celjski bolnišnici pa bo seveda vplivalo na krajšanje čakalne dobe v državi in zagotavljanje hitrejše in lažje dostopnosti do posega z manjšim čakanjem v bolnišnici, so poudarili.

Podobno zatrjujejo tudi glede ustanovitve lastnega nevrokirurškega oddelka. Že več kot dve desetletji je oskrba poškodovancev s poškodbo glave in nekaterih akutnih nevroloških stanj primarna dejavnost nevrokirurgije. Pred devetimi leti je SB Celje začela s širjenjem dejavnosti v sodelovanju z nevrokirurgi iz mariborskega kliničnega centra in uvajanjem hrbtenične kirurgije.

Z ustanovitvijo samostojnega oddelka se tako ne bodo izboljšali le delovni pogoji za trenutne in bodoče zaposlene nevrokirurge ter ostalo zdravstveno osebje, temveč bosta razširitev dejavnosti in investicija v opremo zagotovili povečanje varnosti posegov, omogočili visokokakovostno oskrbo bolnikov z boleznimi, poškodbami ali motnjami živčnega sistema in izboljšali dostop do nevrokirurške oskrbe za vse bolnike, ne glede na njihovo geografsko lokacijo, ekonomski status ali zdravstveno zavarovanje, so poudarili v celjski bolnišnici.