Bojazni, da bi vez z Velenjem pretrgal, ni

Dr. Ambroža Kvartiča in Velenje povezujejo sorodniki, sodelovanje s Knjižnico Velenje ter drugi dogodki. V različnih vlogah, kot so doktor etnologije, asistent na filozofski fakulteti ter radijski in televizijski napovedovalec, spretno usklajuje svoje delo. Projekt “Od imena do spomina” je nastal na pobudo založbe in obravnava šege, navade ter rituale skozi življenjski cikel. Fotografije v knjigi igrajo pomembno vlogo, saj bralcu približajo vsebino, pri čemer je iskanje ustrezne građe zajemalo brskanje po arhivih in lastnih posnetkih.

Avtor se sooča z izzivi procesa ustvarjanja, vključno s sodelovanjem z uredniki, pridobivanjem soglasij za objave fotografij ter oblikovanjem. Kljub zahtevnosti pa to za njega predstavlja dragoceno izkušnjo.

Glede na obsežnost knjige je avtor izpostavil, da so smrt, poroka in rojstvo glavne prelomnice v življenju, pri čemer poroka izstopa kot dogodek, kjer imajo ljudje možnost sooblikovanja rituala.

Omenja tudi brutalne običaje in iniciacije, ki se izvajajo v delovnih skupnostih, kot so alpinisti ali gasilci. Avtor poudarja, da so takšni rituali namenjeni posamezniku, ki prehaja v novo življenjsko obdobje ali skupnosti, ki ga podpira. Njegova naloga je zgolj opazovanje, popisovanje in predstavitev teh ritualov v knjigi.

Kljub izjavi, da ne bo več pisal takšnih knjig, avtor piše pesmi in pravljice za otroke, s čimer ohranja svoje ustvarjalno navdušenje. Poudarja, da ostaja povezan z Velenjem, kjer občasno obišče sorodnike in sodeluje z lokalno skupnostjo.

Več v Našem času, ki je izšel 7. februarja.