Boginja življenja Živa daje dom 12 uporabnikom

Velenje je končno dobilo Živo – bivalno enoto, v kateri nastaja nova skupnost. Da ta skupnost nastane, je proces, zato moramo biti vsi vpleteni strpni in usmerjeni v dobrobit uporabnikov – naših odraslih otrok,« je med drugim v imenu staršev ob odprtju bivalne enota Živa dejal eden od njih, Andrej Grebenšek.

Oskrba po meri človeka

Med gosti so bili minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, podžupanja MO Velenje Darinka Mravljak, župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar, namestnik vodje urada za negospodarske dejavnosti Občine Žalec Matej Pinter, predsednica Socialne zbornice Slovenije Breda Božnik, predstavnica LIONS kluba Alenka Avberšek ter drugi.

»Tovrstna infrastruktura je ključnega pomena za razvoj vključujoče skupnostne oskrbe. Delimo vizijo razvoja socialnega varstva v institucijah in zunaj njih. Kot minister sem se zavezal k povezovanju, in ko obiskujem VDC-je, CUDV-je in domove za starejše, vidim to povezovanje, solidarnost, skupnost,« je zbrane nagovoril Simon Maljevac.

Ob tem je še povedal, da na ministrstvu zaključujejo s pripravami novega zakona o dolgotrajni oskrbi. »V jedru vizije smo našteli pet ključnih točk: oskrba po meri človeka, razširjena in okrepljena mreža storitev skupnosti, izboljšanje oskrbe v institucionalnem varstvu, izboljšanje položaja zaposlenih, to, da v poklic povabimo nove ljudi, ter digitalizacija področja,« je napovedal.

Za veselo razpoloženje so poskrbeli Andrej Šifrer in uporabniki celotnega VDC Saša, slovesnost ob odprtju pa se je iztekla ob ogledu prostorov nove bivalne enote.