Bodo velenjski reševalci še imeli službo?

Zdravstveni dom Velenje je v tem mesecu podpisal pogodbo o izvajanju reševalnih prevozov s podjetjem Medic-UM STORE, prodaja medicinske opreme, d. o. o., kar je med zaposlenimi dvignilo malo prahu, zagotovo pa vprašanja med pacienti, ali se bo kaj spremenilo. »Za paciente se nič ne spremeni, zaposleni imajo delo še naprej, očitno to komentira nekdo, ki ne pozna zadeve. Če pa je v ozadju še kaj drugega, naj pojasnijo drugi,« je uvodoma dejal direktor ZD Velenje mag. Janko Šteharnik.

Pojasnil je, da so prevozi vzporedna dejavnost ZD Velenje in podpora zdravstvene dejavnosti. »Dializni bolniki, onkološki bolniki, ki so prepeljani na kemoterapijo, drugi bolniki, ki zaradi slabega zdravstvenega stanja ne morejo sami priti na pregled k zdravniku, dobijo dovoljenje osebnega zdravnika, da se za njih opravi nenujni prevoz.

V ZD Velenje v visokih odstotkih presegamo obseg dodeljenih prevozov in zato smo že v preteklih letih skušali problematiko reševati z dodatnim zaposlovanjem. Žal tako kot drugod tudi na zdravstvenem trgu ni preobilice kvalitetnih reševalcev. S tremi, ki so bili zaposleni za določen čas, smo se morali raziti. Strokovne komisije so z mojo podporo sprejele odločitev, da bomo ohranili število zaposlenih in manko zaposlenih zaradi bolniških odsotnosti nadomestili s pogodbenim partnerjem. Ta je iz Velenja, v njem delajo tudi nekateri naši zaposleni, storitev za paciente se ne spremeni,« je dejal Šteharnik.

 Bolj transparentne, kot so stvari, ne morejo biti

Kakšna konkurenca je zunanji izvajalec prevozov, se zaposleni bojijo za svoje službe, gre za privatizacijo zdravstva? »Bolj transparentne, kot so stvari, ne morejo biti. Toliko ljudi, kot je na razpolago, toliko jih lahko dela. Preko tega ne moremo. Lani smo imeli več kot 200 dni neporabljenega dopusta, ogromno bolniških odsotnosti in veliko nadur. To bomo v prihodnje reševali s pogodbenim partnerjem, ki bo opravljal nenujne prevoze, ko ga bomo potrebovali. Če bi šli v lastno širitev, bi potrebovali dodatne prostore, vozila in ustrezno usposobljen kader,« je sklenil Šteharnik.

Za komentar smo prosili tudi župana MO Velenje Petra Dermola, ki je najprej dejal, da je razočaran, da se o določenih stvareh ne znamo pogovoriti in zato tovrstne napetosti ne prinašajo nič dobrega, vnašajo le nemir in dvome. »MO Velenje, kot ustanoviteljica ZD Velenje, ni dala nobenega soglasja za tovrstno dejavnost, ki naj bi se izvajala z zunanjim izvajalcem. Z dopisom smo 14. marca seznanili Svet zavoda ZD Velenje in pričakujemo njihovo uradno stališče in komentar. Kakorkoli, ti posegi so lahko dobri, lahko pa so tudi nevarni, ker pa imam premalo informacij se težko opredeljujem, preden jih dobim.«