Besede so neizčrpen vir čarovnije

Le kdo ne pozna Harryja Potterja, čudežnega dečka z očali, čarovniško palico in neverjetnimi sposobnostmi? In prav Harry Potter je bil navdih, da so v času nacionalnega meseca skupnega branja na OŠ Šalek v sodelovanju s Knjižnico Velenje pripravili živahnico, obogatitveno dejavnost za učence, z naslovom Harry Potter ne pozna meja.

»V sredo, 4. oktobra, je bil posebno živahen dan, saj so učenci v šolsko knjižnico vstopili nekoliko drugače, tako kot v knjigah o Harryju Potterju, na peronu 9 in ¾. V mislih smo z vlakom odpotovali na čarovniško akademijo Bradavičarko in nepozabno druženje se je pričelo. Sproščen klepet o prebranih knjigah ob čaju in dobrotah je ustvarjal čudovito vzdušje in zagotovo smo za branje navdihnili tudi tiste učence, ki po knjigah o mladem čarovniku še niso posegli,« pove učiteljica slovenščine Sanja Jazbinšek Sever. V nadaljevanju skupnega druženja so si učenci izdelali knjižno kazalko Harry Potter, enkratnost dogodka pa so ujeli tudi v fotografski objektiv v za to posebej pripravljenem foto kotičku.

V drugem delu potepanja po svetu čarovnikov so se učenci podali v Knjižnico Velenje, ki gosti razstavo 500 knjižnih izdaj o Harryju Potterju, prevedenih v različne jezike. Knjige že več let ljubiteljsko zbira učitelj fizike Damir Tonković iz Zagreba. Ob doživetem vodenju zaposlenih v knjižnici, ki so predstavljali čarovnike z Bradavičarke, so občudovali knjige in spoznavali mnoge še neznane skrivnosti, povezane z glavnim literarnim junakom.
»Za svojevrstno presenečenje je poskrbel klobuk Izbiruh, ki je učence razvrstil v štiri domove čarovniške akademije. S pomočjo pripravljenih nalog v zloženki so se učenci nato lotili raziskovanja po knjižnici in rešili knjižno uganko,« doda Jazbinšek Severjeva. Da pa jim bo dogodek ostal še v posebej lepem spominu, je poskrbelo naključno srečanje z Damirjem Tonkovićem, ki si je prišel ogledat razstavljena dela. Čas se je za trenutek ustavil, saj jih je zbiratelj prevzel s svojo skromnostjo in vedrostjo, zvedavim učencem pa je z veseljem odgovoril na vprašanja.«