Ameriške borze rekordno, na Kitajskem težave

Na podlagi poslovnih izidov ameriških podjetij, ki so bili boljši od pričakovanj je ameriški indeks Dow Jones Industrial Average (Dow) v sredo dosegel novo rekordno vrednost. Ob tem je bilo pestro tudi na področju kripto valut, kjer je rekordno vrednost dosegel bitcoin. Dow je v sredo sicer pridobil 138 točk ali 0,4 odstotka in se povzpel na približno 35.595 točk. Že naslednji dan pa so udeležence na kapitalskih trgih ustrašile težave povezane s kitajskim gradbenim podjetjem Evergrande in z bojaznimi pred morebitno okrnjeno globalno gospodarsko rastjo v četrtem kvartalu. Povišano nihajnost na delniških trgih lahko pričakujemo za obdobje prihodnjih nekaj mesecev. Sicer še vedno pričakujemo, da bo kitajska država sanirala podjetje Evergrande in bo nastanek finančnega sistemskega šoka preprečila tako, da bo podjetjem v državni in delni državni lasti naročila nakup delov prezadolženega gradbenega giganta. Ob tem pa bo država preko bank začela prebivalcem, predvsem mladim družinam, ponujati ugodnejše hipoteke z namenom, da podpre cene nepremičnin.

Padec cen na nepremičninskem trgu bi sicer ogrozil zadolžene gradbince in banke, kar bi lahko povzročilo sistemski šok. V kolikor kitajska država zaradi kateregakoli razloga ne bo sanirala podjetja Evergarnde in/ali ne bo z ugodnejšimi posojilnimi pogoji uspela podpreti cene na kitajskem nepremičninskem trgu, potem kitajsko lahko čaka finančni šok, ki bi s časoma lahko vplival tudi globalne kapitalske trge. Glede na to, da Evergrandove dolžniške obveznosti približno ustrezajo dvema odstotkoma kitajskega BDP, in glede na to, da se bo v prihodnjem letu zvrstil 20. nacionalni kongres kitajske komunistične partije, na katerem naj bi Xi Jinping pridobil do zdaj neprecedenčen tretji mandat, lahko pričakujemo, da država ne bo dopustila sistemskega finančnega šoka, ki bi negativno vplival na realni sektor in posledično povzročil povišanje brezposelnosti in nižanje gospodarske rasti.

Čaka nas pester teden objav poslovnih izidov tehnoloških podjetij, kjer bodo o poslovnem izidu tretjega kvartala poročala podjetja, kot so Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Facebook, Samsung. Tehnološki sektor bo s krčenjem denarne politike in višanjem donosnosti na obveznice v prihodnjem letu pod pritiskom, a ob tem moramo vedeti, da tehnološki sektor trenutno krepko pridobiva zaradi napredka, kar se tiče računalništva v oblaku. Nemško podjetje za programsko opremo SAP je v tretjem letošnjem kvartalu prihodke, ki izvirajo iz računalništva v oblaku, povišalo za 20 odstotkov. Na dan objave te novice so delnice podjetja poskočile za več kot 5 odstotkov. Visoke rasti prihodkov iz računalništva v oblaku so pričakovane še za nekaj prihodnjih let. Od tega bodo neposredno največ imela podjetja, kot so Microsoft, Salesforce, Amazon, Alphabet …

 mag. Lojze Kozole, ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana