Alimpije Košarkoski razstavlja tudi Kajuhu na čast

Šoštanj, 8. septembra – V ciklus prireditev Občine Šoštanj, ki so posvečene spominu 100-letnice rojstva Karla Destovnika – Kajuha, so pri Zavodu za kulturo Šoštanj uvrstili tudi pregledno razstavo slikarskih del uglednega Šoštanjčana, rojenega Makedonca Alimpije Košarkoskega. Razstavo, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Mestni galeriji Šoštanj, je odprla ambasadorka Severne Makedonije Suzana Zelenkovska.
V galeriji je bilo čutiti moč slikarjeve ustvarjalnosti, doslednost različnih tehnik in pridih sakralnega. Umetnostni zgodovinar Matija Plevnik je predstavil postavljena dela in poznavalsko spregovoril o slikarju z vsemi presežki ocen in prispodob o slikarski in umetniški vsebini prikazanega. »Košarkoski se z ikonami vrača k svojim koreninam. Preko ponavljanja in kopiranja svojih predhodnikov tako v tehniki kot v ustaljenih kompozicijskih normah se avtor kali v natančnosti, potrpežljivosti, skratka meditativnosti. Vse to predstavlja esenco »bizantinskega« slikarstva. S tem nadaljuje pot ikonopisja, ki jo je začel pri akademskem slikarju Gocetu Kalajdžijskem in mag. Silvi Božinovi,« je med drugim dejal Plevnik.
Župan Darko Menih je izrekel dobrodošlico veleposlanici iz Alimpijeve rojstne države, zdaj Severne Makedonije, ter izrazil visoko priznanje človeku, ki je kot priseljenec postal aktiven Šoštanjčan, človek velikih dejanj in prejemnik številnih priznanj za delo in umetnost v Šoštanju.
Zelenkovska je čestitala rojaku ob tem dogodku, s katerim je oznanil tudi spoštljivo okroglo 70-obletnico življenja, ki pa jo dobro skriva z iskrivostjo, vitalnostjo in ustvarjalno močjo. Da je bilo odprtje razstave še toliko lepše, sta za glasbeno kuliso poskrbela vrhunska glasbenika, klarinetist mednarodnega slovesa Goran Bojčevski in kitarist prof. Matic Dolenc.