Afrika treh muzejev

Danes dopoldan, 6. maja, so v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu pripravili tiskovno konferenco, na kateri so predstavili razstavo Afrika treh muzejev. Medinstitucionalno razstavo Afrika treh muzejev, ki so jo v sodelovanju pripravili Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec, Muzej Velenje in Slovenski etnografski muzej bodo v Slovenj Gradcu odprli v torek, 7. maja, ob 18.00.

Projekt Afrika treh muzejev so muzeji pripravili v spomin na prvo afriško razstavo leta 1850 in na njenega avtorja dr. Ignacija Knobleharja (1819–1858), misijonarja in raziskovalca Belega Nila. Ob praznovanju 200. obletnice njegovega rojstva si želijo, da duhovna in materialna dediščina afriških ljudstev v treh slovenskih muzejih, v Ljubljani, Velenju in Slovenj Gradcu, obogati naša spoznanja o tistem delu sveta, ki velja za zibelko človeštva.

Skupna razstava treh muzejev je zasnovana kot gostujoča, od maja do septembra 2019 bo na ogled v Koroškem pokrajinskem muzeju, v Muzeju Velenje bo gostovala od septembra 2019 do januarja 2020, od februarja 2020 pa je predvideno gostovanje v Slovenskem etnografskem muzeju.

Avtorji razstave so dr. Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja, Brigita Rajšter, iz Koroškega pokrajinskega muzeja in Blaž Verbič iz Muzeja Velenje.