Dediščina premogovništva kot priložnost za turizem Šaleške doline

8. maja je v Vili Bianca potekal 2. Turistični forum Šaleške doline v organizaciji Zavoda za turizem Šaleške doline in Razvojne agencije SAŠA. Program je vključeval nagovore oz. predstavitve 14 govorcev, dogodka pa se je udeležilo več kot 100 deležnikov.
Na forumu so razpravljali o tem, kakšen potencial ima industrijska kulturna dediščina za razvoj turizma, kako ohranjati snovno in nesnovno dediščino premogovništva v Šaleški dolini in kako s povezovanjem kulture in turizma v procesu pravičnega prehoda iskati nove smeri naprej. Izbrani gostje iz lokalnega in nacionalnega okolja so predstavili svoje poglede na premogovniško zapuščino in njene potenciale za razvoj turizma. Na okrogli mizi pa so izpostavili pomen razvoja kulturnega turizma premogovne regije na pragu gospodarskega prestrukturiranja.

Industrija in turizem gresta z roko v roki

Prisotne so nagovorili podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević, župan Občine Šoštanj Boris Goličnik in Josip Lukenda, podžupan Šmartnega ob Paki.
Aleksandra Vasiljević je povedala, da celotna Šaleška dolina stoji pred velikimi izzivi, ki pa se jih ne bojijo. Turizem so prepoznali kot eno bolj pomembnih panog, v Sloveniji pa so poznani kot eni boljših oz. vodilnih v turizmu. Zahvalila se je vsem, ki delujejo na področju turizma.
Boris Goličnik je izpostavil, da se je Šoštanj razvil predvsem zaradi industrije. Njegov razvoj se je začel leta 1988, ko je bila ustanovljena prva usnjarska delavnica. Na tem mestu danes stoji Muzej usnjarstva na Slovenskem. Sam je mnenja, da industrija in turizem gresta z roko v roki. Prepričan je, da so s povezovanjem in sodelovanjem lahko prepoznavni in uspešni. Zelo se veseli skupnega sodelovanja za ambiciozno, uspešno in trajnostno prihodnost Šaleške doline.
Josip Lukenda je povedal, da si brez povezovanja vseh treh občin turizma ne zna predstavljati. Ponosen je, da tudi sam izhaja iz knapovske družine. »Prav gotovo je Muzej premogovništva eden od načinov, kako dati poklon knapom, ter obiskovalcem prikazati, kako težko delo so opravljali in kako so živeli. Zavedati se moramo, da bo po zaprtju rudnika ta poklic počasi izginil, z njim pa tudi način življenja, ki smo ga poznali. Zato je tudi to eden od načinov, kako privabiti turiste v dolino,« je med drugim.

Iz črnega v zeleno – tudi v turizmu

Gostji foruma sta bili tudi Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem, ki je poudarila, da je pri preusmerjanju turističnih tokov zelo pomembno, da imamo za to primerno infrastrukturo in razvita doživetja, ter mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je povedala, da so posebej navdušeni nad Zavodom za turizem Šaleške doline, da je uspel narediti toliko korakov na področju trajnostnega razvoja destinacije, kar prinaša veliko mednarodno prepoznavnost. Opažajo, da Slovenci in tuji turisti vedno bolj iščejo manj množične pa vendar zanimive turistične destinacije.
Svoje strokovne prispevke o kulturni dediščini, premogovništvu in priložnostih so podale tudi Tanja Verboten, direktorica Muzeja Velenje, ki je govorila o snovni in nesnovni dediščini premogovništva v Šaleški dolini, Danijela Brišnik, vodja OE Celje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je govorila o pomenu zaščite objektov industrijske kulturne dediščine na primeru Stare elektrarne in Klasirnice v Velenju, in Tatjana Dizdarević, direktorica zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, ki je predala dragocene izkušnje o ponujanju rudniške dediščine v turizmu.
Na okrogli mizi je beseda tekla o tem, kako lahko turistična ponudba nadgradi kulturno dediščino in zagotovi njeno preživetje po izstopu iz premoga in gospodarskem prestrukturiranju. Sodelovali so: Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem ŠD, Tadeja Jegrišnik, vodja Muzeja premogovništva Slovenije, Marko Pritržnik, vodja Urada za družbene dejavnosti MOV, Janko Urbanc, direktor Mladinskega centra Velenje, Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, Breda Krajnc, arhitektka – višja konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
Dogodek so popestrili Gordana Hleb, Olga Ulokina in Rudarski oktet Velenje.