Grozljive razmere na območju Črne na Koroškem

Včerajšnjo hudo uro so najbolj občutili na Koroškem, pri čemer je bes narave največ težav povzročil na območju Črne na Koroškem. 

Vodja regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec Nada Jeseničnik Krajnc je za STA včeraj povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se je jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 prebivalcev. Namestili so jih v tamkajšnji kulturni in gasilski dom in jim nudili vso razpoložljivo pomoč. Razmere so bile katastrofalne zlasti v Spodnjem Javorju, sicer pa so ujme pustošile vzdolž večjega dela Mežiške doline, v večernih urah je tako močno narasel tok reke Meže, a še precej večjo nevarnost so pred tem predstavljali hudourniki. Številni so poplavljali. Počivali niso niti plazovi. Tako je v občini Črna na Koroškem zalilo hiše in mrliško vežico ter odneslo hlev in celo gospodarsko poslopje ene od hiš. Na splošno so bile na območju doline reke Meže na terenu vse razpoložljive sile. Do noči so uspeli vzpostaviti takšno stanje okoli hiš domačinov, ki so jih morali evakuirati, da so se lahko le-ti vrnili na svoje domove. Najmanj ena hiša še vedno ostaja zelo ogrožena, saj je pritličje pod vodo.

V Črni na Koroškem si posledice ogleduje tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je po poročanju STA dejal, da je škoda velika in da so na terenu vse razpoložljive ekipe, tudi vojaki s stroji. Po potrebi bodo aktivirali gasilske enote iz drugih delov Slovenije, ki niso bili prizadeti v neurjih. Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po ministrovih besedah pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. Še vedno je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem – Šoštanj, poroča prometno-informacijski center.

Številne kleti je poplavilo tudi v Dravogradu, kjer so med drugim iz deroče vode reševali živali. Izvlekli so več krav. Hudo je bilo tudi na območju Kotelj, kjer je še vedno oviran dostop do Ivarčkega jezera. Zadevo bodo danes reševali tudi ob pomoči slovenske vojske. Hudo je bilo tudi v Bukovski vasi, kjer je, s ceste zdrsnil avtobus s potniki, a na srečo ni bilo poškodovanih.