40 let rumene rutice

Simbolična fotografija (Foto: policija.si)

Z začetkom novega šolskega leta je pragove osnovnih šol prestopilo skoraj 200.000 učenk in učencev, skoraj 21.000 pa jih po šolskih poteh hodi prvič. Zanje je to povsem nova izkušnja, zato moramo vsi udeleženci v prometu skrbeti, da bodo na teh poteh varni vse dni v letu, je v okviru akcije Še 365 dni sporočila Agencija za varnost prometa.

Njen direktor Jože Hribar pa posebej nagovarja starše in skrbnike: »Poskrbite, da bodo otroci dobro vidni, posebej ko je vidljivost slabša, v mraku in temi. Opremljeni morajo biti s kresničko ali odsevnim trakom, pomembno k vidnosti in varnosti najmlajših pripomore rumena rutka. Letos obeležujemo že štiri desetletja od njene zakonske uvedbe in v tej dolgi dobi je odigrala pomembno vlogo pri prometni varnosti najmlajših.

V Sloveniji smo med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšali število najhujših posledic prometnih nesreč za kar 66 odstotkov in na tem področju spadamo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 odstotkov.

Rumene rutke so simbol za začetnike v prometu in obenem opozorilo voznikom na posebno previdnost, saj najmlajši še ne zmorejo sami obvladovati vseh pasti prometa, ki je vse bolj intenziven. Nošenje rumene rutke je obvezno za otroke prvih in drugih razredov.«

Tedanji Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je s priporočanjem uporabe rumene rutice za otroke v prvem razredu osnovne šol pričel že leta 1974, zakonsko obvezna pa je postala leta 1982. Prvotni in glavni namen rutke je povečanje vidnosti otrok na poti v šolo in iz nje, česar se morajo zavedati tako starši kot vzgojitelji ter o tem poučiti otroke ter poskrbeti, da jih bodo redno nosili vse dni v letu. Seveda pa je dobro, da otrok rumeno rutko uporablja tudi v drugih situacijah, ki niso vezane na šolo, a je kljub temu udeležen v prometu.