33 let Društva za boj proti Raku

Društvo za boj proti raku Velenje je v dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje s svečanim dogodkom obeležilo 33-letnico delovanja. Toliko let združeni v društvo razbijajo tabuje o raku, spodbujajo zdrav način življenja in ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja raka. Ves čas izpostavljajo, da je rak bolezen, ki prizadene človeka v celoti – telesno, duševno in socialno, čutijo jo tudi vsi v bolnikovi okolici. Zato ne preseneča, da skoraj vsakdo pozna nekoga, ki se ga je ta bolezen dotaknila. Če k temu dodamo še dejstvo, da bolezen še vedno spremlja močna stigma smrti, rak postane še toliko bolj zastrašujoč.

Predsednica društva za boj proti raku Velenje Branka Drk je na svečanem dogodku dejala, da je bilo storiti korak na tem zamolčanem področju pogumno dejanje in da je poslanstvo društva pot srca, saj kjer se dela s srcem, se dobre zgodbe pišejo same. »Zato gre posebna zahvala vsem prostovoljcem, saj brez njih društva ne bi bilo.«

Rak ni več bolezen, ki bi vedno pomenila smrt

Ste vedeli, da je z upoštevanjem 12 enostavnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku več kot tretjino vseh rakavih bolezni mogoče preprečiti? In da rak ni več bolezen, ki bi vedno pomenila zagotovo smrt? Zato je izrednega pomena, da v naši družbi glasno poudarjamo pomen preventive kot osnove v boju proti raku. Osnovno vodilo Društva za boj proti raku Velenje, ki deluje na bazi prostovoljstva kot družbene vrednote in v sebi nosi poštenost, spoštovanje ter etični odnos do sočloveka, je ozaveščati prebivalstvo o raku, razbijati tabuje o tej bolezni, širiti znanje, kako prepoznati to bolezen, predvsem pa ljudi ne le seznaniti z zdravim življenjskim slogom, pač pa jih tudi prepričati, da zdrave navade postanejo del njihovega vsakdana.
Ob zapisanem ne pozabite, da zgodnje odkrivanje raka rešuje družbo, vsak dan je dragocen, zdravje pa bogastvo, ki ni in ne sme biti samoumevno ali spregledano.