30. DMK – Dnevi mladih in kulture v Velenju

Foto: Martina Hrastnik

Dnevi mladih in kulture (DMK) je prvi študentski festival, ki je nastal v samostojni Sloveniji. Organizator, Šaleški študentski klub, prireja letos jubilejni, trideseti festival. Pester program ponuja športne, kulturne, zabavne dogodke in dva velika koncerta.
Festival se bo začel jutri, 20. maja, s koncertom Balkan trap – koncert pod zvezdami – pred Rdečo dvorano Velenje. Nastopile bodo velike zvezde te scene – Relja, In Vivo in Dinna.
V prihodnjem tednu sledijo manjši dogodki. 21. maja bo v Letnem kinu predstava Gledališča Velenje Butalci, v kateri se bodo trudili razširiti stene vaške cerkve, da bi lahko vsi sodelovali pri maši, preganjali Turke, sočustvovali z županovim sinom, z njim peli, plesali. 22. maja bo tradicionalni turnir v košarki – Velenje streetball. 30. DMK osvaja tudi Slovenijo, 24. in 25. maja širimo obzorja v univerzitetnih mestih. V Mariboru (24. maj) in Ljubljani (25. maj) bomo skupaj »pubcrawlali«. 26. maja bo odprtje razstave natečaja REOPEN: BE OPEN. Z natečajem smo želeli doseči mlade, ki bi radi izrazili svoje dojemanje trenutnega stanja v različnih umetniških delih. 27. maj bo sestavljen iz dnevnega dogajanja – Beach day in večernega dogajanja – Rock na Visti. Beach day bo zabavni, športni in izobraževalni dogodek. Na Velenjski plaži se bodo predstavili različni ponudniki hrane, velenjska društva, potekal bo turnir v najbolj popularni igri na plaži – odbojki na mivki. Na Visti bo zvečer velik spektakel s slovenskimi rock zvezdami. Za ogrevanje bo poskrbela lokalna skupina Babooni, sledita skupini Joker out in Siddharta. Da se bo celoten dogodek dobro zaključil, bo poskrbela skupina Take off.
28. maj je zadnji dan 30. DMK-ja in je namenjen ogledu finalne igre Lige prvakov na prostem in na velikem platnu. Pred ogledom igre bo dogodek popestril komik Marko Žerjal z monokomedijo Čudni Cajti.