11. Međimursko Proščenje

Člani Kulturnega društva Međimurje Velenje (KDMV), ki šteje okrog 150 članov in deluje na področju Šaleške doline ter širše, so priredili 11. Međimursko Proščenje (po slovensko slovesno Lepo nedeljo) 10 maja v Velenju. Dogodek je pripravljalo okoli 30 njihovih aktivnih članov s podporo osrednjega urada za Hrvate izven Republike Hrvaške in MO Velenje.

Kot je povedal predsednik KDMV Matija Blagus, gre za cerkveni praznik, ki ga praznuje vsaka župnija na dan farnega zavetnika. Ob tem se povabi na obisk vsa rodbina (sorodniki iz drugih far in krajev). V vasi ali trgu pri cerkvi postavijo stojnice, kjer ponujajo na ogled ročnodelske izdelke, pristno kulinariko na okušanje, ob tem pa se odvija prijetno druženje ob zabavnem kulturnem programu.

Tokrat so sredi Velenja pripravili uprizoritev ljudskega in cerkvenega praznika, nastopili so njihova Tamburaška skupina KD Međimurje Velenje, »Cigan band« oz. »Naši«, Starodobni kolesarji iz Gaberk, Oglarji FS iz Šoštanja ter glasbena skupina Vingosi iz Vinske Gore. Gostovanje domačih kulturno-glasbenih skupin pomeni tudi način delovanja KD Međimurje Velenje, ki se povezuje z domačo kulturo ter ljudmi iz krajev sobivanja. Ob prijetnem programu so v živo delovale vroča stojnica s ponudbo langošev in kolačev, mokra stojnica z vinom iz Prekmurja, prikaz dela klekljaric in drugih ročnih del, medena stojnica z lectom, bižuterijo in Stojnica mladih.

Dogodek je tako privabil številne člane društva in njihove družine ter jih povezal z domačini iz Velenja ter širše, kar je v naravi njihovega delovanja in sobivanja. Z dogajanjem je bil zadovoljen predsednik KD Međimurje Velenje Blagus, ki je bil vesel obiska podžupanje MOV Aleksandre Vasiljević ter nekaterih drugih predstavnikov družbenega življenja iz naše doline ter številnih drugih obiskovalcev.