Županov sprejem ob mednarodnem dnevu invalidov

Danes je mednarodni dan invalidov, ki tokrat poteka pod geslom “Skupaj gremo naprej” ter z njim dovolj jasno opozarja na cilj invalidskih organizacij in invalidov, po kar največjem uresničevanju in razumevanju njihovih težav in pravic. Ob tem pomembnem dnevu bo župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič jutri ob 19. uri v Domu kulture Velenje sprejel Velenjčanke in Velenjčane, članice in člane invalidskih organizacij in drugih društev, ki delujejo na področju sociale.

Kulturni program na sprejemu bosta pripravila odlična velenjska glasbenika Miha in Jure Smirnov Oštir.

Mestna občina Velenje je že 14 let Občina po meri invalidov. Z različnimi ukrepi si prizadeva, da bi se vsi občanke in občani v Velenju počutili dobro. Smernice, ki jim sledijo, so zapisali v Program za izboljšanje življenja invalidov v Mestni občini Velenje, ki so mu uspešno sledili štiri leta, novega pa bodo predstavili na seji Sveta Mestne občine Velenje v letu 2019. Poleg tega, da je občina organizirala številne preventivne in izobraževalne aktivnosti, je samo lani namenila za različne namene na tem področju tudi več kot 800 tisoč evrov. Sredstva so namenili storitvam institucionalnega varstva (541.669 evrov), denarnim transferjem invalidom (15.666,53 evra), financiranju družinskih pomočnikov (187.019 evrov), financiranju pomoči na domu za invalide (37.141,49 evra), izvajanju programov javnih del za invalide (23.065,29 evra), izvajanju programov invalidskih organizacij ali drugih organizacij, ki izvajajo programe, namenjene invalidom (13.929,49 evra).

Socialno ogroženi invalidi in starejši so tudi vključeni v projekt Donirana hrana. Projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije. Vsi sodelujoči v projektu so med januarjem in junijem 2018 razdelili 4,7 tone in 38.315 kosov hrane, v skupni vrednosti 60.181 evrov.